Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elkezdődött a népszámlálás: online már kitölthetők a kérdőívek

| 2022. 10. 01. | 12:32:00
Kötelező a részvétel!
Elkezdődött a népszámlálás: online már kitölthetők a kérdőívek
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ma, október elsején elkezdődött a népszámlálás, amelyen a részvétel kötelező, a kérdőíveket október 16-áig interneten lehet kitölteni, majd számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyekből nem érkezett be online kérdőív.

A postán megkapott címre szóló felkérőlevelekben megtalálható az a 12 jegyű belépési kód, amelynek segítségével be lehet lépni az online felületre. Ha valakinek nem érkezik meg ez a levél vagy elveszíti, akkor ügyfélkapun keresztül is tud belépési kódot igényelni. Interneten a www.nepszamlalas2022.hu honlapon lehet kitölteni a kérdőívet, a válaszadás egy 2-3 tagú háztartás esetében körülbelül fél órát vesz igénybe.

A népszámlálás két kérdőívből áll: egy lakáskérdőívet, valamint a lakásban élőkről fejenként személyi kérdőívet kell kitölteni. Lakáskérdőívet kell kitölteni az ország területén lévő minden lakásról, az üresen álló ingatlanokról is, de üdülők esetében csak azokról, amelyek lakottak. Személyi kérdőívet állampolgárságtól függetlenül mindenkinek ki kell töltenie, aki október elsején Magyarországon él, azaz azoknak a magyaroknak is, akik 12 hónapnál rövidebb ideig külföldön tartózkodnak, valamint azoknak a külföldi állampolgároknak is, akik legalább három hónapja Magyarországon élnek.

Azokat a háztartsokat, ahol nem töltötték ki az online kérdőíveket, október 17. és november 20. között számlálóbiztosok keresik fel és tableten rögzítik a válaszokat. 

Akiket nem érnek el a számlálóbiztosok, azok a pótösszeírás idején, november 20. és 28. között a polgármesteri hivatalokban tehetnek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek. A legtöbb kérdésre kötelező válaszolni, de vannak témák, amelyekre a válaszadás önkéntes: ilyen az egészségi állapot, a fogyatékosság, a nemzetiségi hovatartozás, az anyanyelv, a családi-baráti körben használt nyelv és a vallás.

A népszámlálás első eredmények tavasszal várhatóak, jövő ősztől pedig a KSH részletes, tematikus adatközléssel szolgál, amely mindenki számára elérhető lesz.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés