Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szabolcsban sokan dolgoznak munkaerő-támogatással

| 2022. 10. 29. | 17:50:00
A vissza nem térítendő támogatást augusztus közepe óta igényelhetik a cégek.
Szabolcsban sokan dolgoznak munkaerő-támogatással
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Több mint tízezer álláskereső elhelyezkedéséhez kérték eddig a "Vállalkozások regionális munkaerő támogatását" - tájékoztatta a Technológiai és Ipari Minisztérium október 29-én az MTI-t.

Közölték: az augusztus közepén indított program mások mellett pályakezdők, kisgyermekesek vagy tartósan munkanélküliek foglalkoztatására ösztönöz fejenként akár 900 ezer forint állami hozzájárulással.

A vissza nem térítendő bérköltség támogatást mostanáig 10 410 új munkatárs felvétele után igényelték a cégek. Csaknem négyötödük esetében már oda is ítélték a munkaadóknak a kért forrásmennyiséget összesen 6,7 milliárd forint értékben. A vállalkozások regionális munkaerő-támogatása Budapesten és Pest megyén kívül az ország minden részében elérhető augusztus 15. óta. A programban legfeljebb fél éven át havonta akár 150 ezer forintot kaphatnak az álláskeresők számára munkahelyet biztosító vállalkozások.

A támogatás célcsoportjába tartoznak a 25 év alattiak, a 25-30 év közötti pályakezdők, az 50 év felettiek, a legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezők, a legalább 6 hónapja regisztrált álláskeresők.

Hasonlóképpen támogatható az is, aki legfeljebb 30 napja lépett ki a közfoglalkoztatásból, megváltozott munkaképességű, kisgyermeket nevel, ápolási díjban részesül, vagy a dokumentációban felsorolt vidéki kistelepülésen lakik - írták. A hat hónapon át igénybe vehető támogatás mértéke a fenti csoportok legalább egyikébe besorolható álláskereső foglalkoztatása esetén a foglalkoztatót terhelő bruttó bér és a ténylegesen átutalt szociális hozzájárulási adó fele. Ha az új munkatárs több felsorolt kritériumnak is megfelel, a bruttó bér és szochó legfeljebb háromnegyedét vállalhatja át az állam.

A vállalkozások regionális munkaerő-támogatásának köszönhetően mostanáig a legtöbben Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében állhattak munkába.

Az ágazatok közül a kereskedelem-gépjárműjavítás, az építőipar és a turizmus-vendéglátás vállalkozásai érdeklődnek a legélénkebben a program iránt. A közleményben idézték Kutnyánszky Zsolt iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkárt, aki elmondta: "2022 első tíz hónapjában 240 ezer fő alatt maradt a regisztrált álláskeresők átlagos száma. E mutató a jelenleg rekordévnek számító 2019-ben sem süllyedt 250 ezer alá. A kedvező eredményhez nagyban hozzájárult, hogy májustól augusztusig kevesebb álláskeresőt tartottak nyilván Magyarországon, mint korábban bármelyik hónapban".

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés