Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vitray 90 éves

| 2022. 11. 05. | 10:18:00
A hazai televíziózás megkerülhetetlen alakja.
Vitray 90 éves
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vitray Tamás Budapesten született 1932. november 5-én. 12 évesen, a fővárosban bujkálva élte végig az ostrom napjait, miközben a vészkorszakban, anyai nagyanyját kivéve, legközelebbi családtagjai valamennyien meghaltak. 1952-ben érettségizett, majd díszletmunkás volt a Magyar Néphadsereg Színházában. Az Idegen Nyelvek Főiskoláján angol–sajtó szakon tanult és a Honvédelmi Minisztériumban fordítóként dolgozott.

Első televíziós szereplése 1958-ban volt, amikor angoltudása miatt kérték fel amerikai atlétákkal való interjú készítésére. 1959-ben a Magyar Rádió és Televízió Televíziós főosztálya Agitációs Propaganda Osztályán a sportrovat belső munkatársa lett. 1963-ban a Testnevelési Főiskolán sportszervezői oklevelet szerzett.

Első külföldi közvetítése 1960 januárjában Prágából a Csehszlovákia – Brighton-Tigers (angol-kanadai) profi együttes jégkorongmérkőzése volt. Első sportkommentátori sikerét ugyanebben az évben a garmisch-partenkircheni Műkorcsolya Európa-bajnokság közvetítése hozta meg. 1968. július 1-jétől főmunkatárs. Sporton kívül vezetett vetélkedőket, 1970-ben az első Hétnek, valamint az első Fórumnak is ő volt a műsorvezetője. Az évek során megszámlálhatatlan Telesport- és helyszíni közvetítés, valamint számos nagy világverseny riportere volt.

Összesen 21 téli és nyári olimpiáról közvetített. 

1997-től nyugdíjas.

2010-ig a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára, a Magyar Televízió Örökös Tagja.

2009. június 26-án, majdnem egy év elteltével (akkor Baló György vendége volt A Szólás Szabadsága c. műsorban) újra megjelent a képernyőn Az Este c. műsor utolsó Szabadság téri adásában mint az MTV Örökös tagja. 2009-ben Medveczky Balázs az MTV akkori alelnöke költségcsökkentésre hivatkozva elbocsátotta az MTV-től.[3]

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés