A magyar zsidók is megszólaltak menekültügyben

2015.09.13. 17:07

A magyar zsidók is megszólaltak menekültügyben

A holokauszttal való összevetést súlyos felelőtlenségnek tartják.

Hirdetés

Hirdetés

A zsidó felekezetek rendkívüli fontosságot tulajdonítanak az elesettek megsegítésének - közölte a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) vasárnap az MTI-vel, hangsúlyozva, aggodalommal és felháborodással tölti el őket a Magyarországra érkezők ellen újra és újra felhangzó, sokszor faji alapú gyűlölködés. Elutasítják ugyanakkor a jelenlegi magyarországi helyzet és a holokauszt összevetését.

A migráció megítélésével kapcsolatban kiadott állásfoglalásában a Mazsihisz és a MAOIH felhívta a figyelmet arra, hogy zsidó vallási parancs a kitaszítottak, a menekülők támogatása.

Azt írták: tisztában vannak azzal, hogy Magyarország nehéz helyzetben van. Egy korábban soha nem tapasztalt helyzet kihívásaira kell megtalálnia az európai értékeknek is megfelelő választ, miközben az Európai Unió is csak keresi a válság kezelésének módját.

Hozzátették, nagyra becsülik a civil társadalom aktivitását a bajbajutottak segítésében, és felajánlják további segítségüket a rászorulók gondjainak enyhítésére.

A közleményben hangsúlyozzák: a zsidó felekezetek ugyanakkor alaptalannak tartják és felháborodva utasítják el a jelenlegi magyarországi helyzet és a holokauszt párhuzamba állítását. "A holokauszttal való összevetést súlyos felelőtlenségnek, és a holokauszt egyfajta relativizálásának tartjuk" - olvasható az állásfoglalásban.

Werner Faymann osztrák kancellár a Der Spiegelnek adott interjúban élesen bírálta Orbán Viktor miniszterelnököt. Az osztrák kancellár kijelentette: "Orbán felelőtlenül cselekszik, amikor mindenkit gazdasági menekültnek nyilvánít", és "tudatosan az elrettentés politikáját alkalmazza". "Kontinensünk legsötétebb korszakának emlékét idézi", amikor menekülteket vonatra helyeznek abban a hitben, hogy "teljesen máshova" fognak majd utazni - jelentette ki Werner Faymann.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés