Betiltott kultuszok

2015.08.09. 12:15

Betiltott kultuszok

Nem csak a háborús bűnösök dicsőítését és a holokauszt tagadását tiltják.

Hirdetés

Hirdetés

Nem csak a háborús bűnösök dicsőítését és a holokauszt tagadását, hanem a népirtásért elítélt személyek éltetését is tiltják Romániában a napokban elfogadott törvénymódosítás nyomán. Ez azt jelenti, hogy büntetendő cselekménynek számít mostantól Nicolae Ceausescu kommunista diktátor tetteinek méltatása, ami azért keltett felhördülést a szomszédban, mert egy tavalyi felmérés szerint a románok többsége Ceausescut tartja Románia legjobb elnökének.

Komoly gondjai lehetnek annak, aki nyilvánosan hirdeti ezentúl az 1989-as események napjaiban kivégzett diktátor érdemeit, hiszen a Conducatort és nejét, Elenát népirtásért ítélték el Romániában. Ez akkor is tény, ha a népirtás az harcok során terjesztett rémhírek alapján kerül be a vádpontok közé. Akkor mintegy hatvanezer halottról szóltak a hírek, holott a decemberi eseményeknek a hivatalos adatok szerint alig több mint ezer áldozata volt, s ezek közül mintegy hétszázan Ceausescuék kivégzése után vesztették életüket.

Romániában az utóbbi években érzékelhető kultusza lett a diktátornak, az „akkor legalább volt lakás és munka” érvelést például lépten-nyomon hallhatja az, aki Romániába látogat. A különböző televíziós hírcsatornák vitaműsoraiban manapság rendre ott ülnek a nacionalista húrokat is pengető román kommunista rezsim hívei, akik a jelenlegi szociális gondokat és az „elvadult társadalmat” szapulva hangosan sírják vissza a Ceausescu-féle „biztonságot és rendet”. Érvelésüket ezután csak kódolva adhatják elő, ha nem akarnak bíróság elé állni.

De azokra is rájárhat a rúd, akik eddig nyilvános megemlékezéseket tartottak a kommunista főtitkár bukaresti sírjánál. A most hatályba lépett törvénymódosítás másik újdonsága, hogy a fasiszta, idegengyűlölő, fajgyűlölő jelképek sorolta – s így betiltotta – a két világháború között alakult román legionárius mozgalom és a Vasgárda jelképeit is. Ehhez kapcsolódóan a pontosítás kiterjed a romániai holokausztra is, amelynek tagadásáért ezentúl szintén fél évtől háromig terjedő börtönbüntetés szabható ki.

Mint arra a Krónika című kolozsvári lap emlékeztet, legionárius jelképek rendszerint felbukkannak a magyarellenes Új Jobboldal nevű szélsőségesen nacionalista szervezetek tüntetésein. Andrei Muraru, Klaus Johannis tanácsosa szerint a hatóságok már elkezdték azon személyek azonosítását, akik nyilvánosan fasiszta, legionárius, rasszista, idegengyűlölő eszméket terjesztenek, valamint háborús bűnösök kultuszát ápolják.

Bár ez még sokaknak nem tűnt fel, Romániában hivatalosan betiltották Nicolae Ceausescu kultuszát, a kommunista diktátort ugyanis 1989. december 25-én népirtás vádjával ítélte el a rögtönítélő katonai bíróság

– nyomatékosította az elnöki tanácsos, aki korábban a Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézetet irányította. Ez az intézmény indított vizsgálatot a kommunista rendszer harmincöt egykori, népirtással gyanúsítható börtönparancsnoka és büntetés-végrehajtási tisztje ügyében.

SzN

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Ajánljuk még