Hirdetés

Hívők tömegei érkezhetnek Magyarországra

2016.01.31. 15:23

Hívők tömegei érkezhetnek Magyarországra

A következő, 2020-as eucharisztikus világkongresszust hazánkban rendezik.

Hirdetés

Hirdetés

Magyarországon rendezik meg a következő eucharisztikus világkongresszust 2020-ban - jelentette be Ferenc pápa január 31-én, vasárnap az 51. kongresszust lezáró szentmisére küldött videoüzenetében a Fülöp-szigeteki Cebuban. A katolikus egyház tanítása szerint az Oltáriszentségben jelenlévő Jézus Krisztust hirdető és ünneplő egyhetes kongresszust négyévente rendezik meg. 

Másodjára lesz Magyarországon

Magyarország második alkalommal ad majd otthont az eseménynek. Az 1938 májusában Budapesten megtartott 34. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró, a Hősök terén bemutatott szentmiséjén félmillió hívő vett részt. A Fülöp-szigeteki Cebu városában január 2-án kezdődött 51. kongresszuson tíz fős magyar küldöttség is részt vett Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vezetésével. A küldöttség tagjai voltak Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyés püspök és Székely János esztergom-budapesti segédpüspök - tájékoztatott Tóth János Csaba, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtóreferense. Az esemény záró szentmiséjét - amelyet a Bonum TV közvetített - Charles Maung Bo bíboros, rangooni érsek, a pápa legátusa mutatta be többszázezer hívő előtt. A szertartás végén Piero Marini érsek, a kongresszusok szervezéséért felelős pápai bizottság elnöke nyújtotta át a pápa videoüzenetét. 2020-ban várhatóan így több tízezer hívő zarándokol majd Magyarországra, hogy itt lehessen az eseménysorozaton. Az előző Európában tartott kongresszusra, amelyet Dublinban tartottak, 50 ezer küldött regisztrált.

Az egyik legnagyobb és legjelentősebb katolikus esemény

Eucharisztikus Kongresszusokat a XIX. század második fele óta tartanak, ez az egyik legnagyobb és legjelentősebb nemzetközi egyházi esemény a katolikusoknál. Az egy-két hetes eseménysorozat többek között nagy tömegek előtt tartott szabadtéri szentmisékből, közös imádságokból, körmenetekből és előadásokból áll, melyre sok országból érkeznek bíborosok és más egyházi méltóságok, de több százezren vesznek részt rajta egyszerű hívők és zarándokok is. Az Eucharisztia az oltáriszentség ünnepe, a katolikus hit szerint a kenyér és a bor színe alatt Jézus valóságosan jelen van - az esemény legfőképpen ennek a kinyilvánítása. A katolikus egyház 1881 óta szervezi meg az eucharisztikus világkongresszusokat.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés