Hirdetés

Hirdetés

Kósa eladta a motorját, Tóbiás telket vesz

2016.02.01. 08:20

Érdemben nem változott a parlamenti frakcióvezetők és pártelnökök vagyoni helyzete.

Hirdetés

Nem változott érdemben a parlamenti frakcióvezetők és pártelnökök többségének vagyoni helyzete 2015-ben az egy évvel korábbihoz képest - derül ki a 2016. január 31-i határidőre leadott bevallásokból. 

Kósa Lajos, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője továbbra is felerészben tulajdonosa egy 300 négyzetméteres debreceni családi háznak és résztulajdonosa egy budakeszi üdülőnek. A kormánypárti politikus tavaly 2,5 hektár szántót örökölt Szamosszegen. Autója változatlanul egy tartós bérletben lévő Mercedes Viano, ám megvált 2004-ben vásárolt BMW RT1150 motorjától. Továbbra is megvan 2007-ben vásárolt orrkiülős motorcsónakja, amit negyedrészben birtokol. A Fidesz frakcióvezetőjének számláján lényegében változatlan összeg szerepel, pénzintézeti tartozását 1,1 millió, magánszemélyekkel szembeni tartozását 1 millió forinttal csökkentette, így 12,9, illetve 19 millió forinttal adós.

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője továbbra is Érden birtokol felerészben egy 165 négyzetméteres házat, azonban a politikus a dokumentum végén közölte, hogy 2014. november 1-jén előszerződést kötöttek egy beépítetlen telekre, amelyet jelenlegi ingatlanjuk eladását követően tudnak majd megvenni. Egyéb ingatlan és autó nincs a nevén, azonban megőrizte a 2008-ban örökölt, 125 köbcentis Tatran motorját. A szocialista politikusnak változatlanul 10,5 millió forint hitele van és 3 millió forinttal tartozik magánszemélyeknek.

Vona Gábornak, a Jobbik elnök-frakcióvezetőjének továbbra sincs ingatlanja, értékes ingósága és tartozása. Míg az előző bevallásában takarékbetétben szerepelt 800 ezer forint megtakarítása, addig a legfrissebben 730 ezer forintot tüntetett fel értékpapírban. Könyvkiadásból ezúttal nem származott jövedelme az ellenzéki politikusnak.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője az előző évekhez hasonlóan egy zuglói társasházi lakásnak, egy 83 négyzetméteres tahitótfalui háznak, egy budakeszi zártkertnek, valamint egy Kisnémediben található erdőnek a résztulajdonosa. Autója és egyéb értékes ingósága nincs a kormánypárti politikusnak.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője változatlanul egy 85 négyzetméteres, XIII. kerületi társasházi lakást tüntetett fel, amelynek egyedüli tulajdonosa, nagy értékű ingósága nincs. Más szerződés alapján fennálló számlakövetelése 3 millió 134 ezer forint, ami 53 ezer forinttal több, mint az előző nyilatkozatában. Az ellenzéki politikus azt is jelezte, hogy szünetelteti ügyvédi tevékenységét ügyvédi irodájában - amelyben 50 százalékos tulajdonos -, annak nyereségéből nem részesült. A parlament honlapján elérhető információk alapján a frakcióvezetők havi javadalma 1,3 millió forint volt tavaly decemberben.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, független képviselő tulajdonában továbbra is egy 50 négyzetméteres pápai lakás és a feleségével 2009-ben vásárolt, több mint háromezer négyzetméteres telken lévő 267 négyzetméteres kötcsei ingatlan áll. Utóbbihoz jelzáloghitelt vett fel, ebből tartozása év végén 63 millió 131 ezer forint volt. Ez azt jelenti, hogy az azt megelőző évhez képest közel 3,9 millió forintot törlesztett. Az ellenzéki politikus 2015. január 1. és február 18. között 16 millió forint, február 19. és december 31. között pedig 58 millió forint tulajdonosi osztalékról számolt be az Altus Befektetési Zrt.-től, amelynek 100 százalékos tulajdonosa. Egy évvel korábban 168,6 millió forint jövedelme származott innen. Újdonság, hogy Gyurcsány Ferenc gazdasági érdekeltségeihez sorolta az Altus Portfólió Kft.-t is.

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke, független képviselő változatlanul egy 60 négyzetméteres zuglói társasházi lakás felét tudhatja magáénak, továbbá egy balatonmáriafürdői üdülőben és egy gyöngyösi családi házban is hasonló tulajdonrésze van. A politikus megvált 2007-es Volkswagen Phaetonjától és egy Skoda Superbet lízingel, 1987-es évjáratú, örökölt Ford Orionját viszont megőrizte. Megtakarításai nem változtak jelentősen, ezek összértéke 7,1 millió forint. Fodor Gábor közölte azt is, hogy az ELTE Állam- és Jogtudományi Kara Bibó Kollégiumának óraadó tanára, ám szünetelteti foglalkozását. A két független képviselő havi javadalma 748 ezer forint volt tavaly év végén.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés