Hirdetés

Megkezdődött! Utcára vonultak a tanárok

2016.02.03. 18:07

Megkezdődött! Utcára vonultak a tanárok

Az ország számos pontján tüntettek a pedagógusok.

Hirdetés

Hirdetés

A közoktatási rendszer problémái miatt tiltakoztak tanárok az ország számos pontján. A tüntetés kiindulópontja Miskolc volt, ahol a Herman Ottó Gimnázium mellett kiállva vonultak utcára a tanárok, diákok, szülők, valamint a velük szolidáris szakszervezetek. A tüntetéshez csatlakoztak a Sándor Máriával szimpatizáló egészségügyi dolgozók is. Szegeden, Győrben, Sopronban, Pécsen, Veszprémben és Budapesten a Szabadság téren is tüntettek - írta a hvg.hu.

A miskolci tüntetésen bizonyítványt állítottak ki Balog Zoltán miniszternek, aki elégtelent kapott. A tömeg egyetértően tapsolt.

Budapesten a követeléseket sorolták fel

A fővárosban a Szabadság téren tartottak szimpátiatüntetést, ahol felsorolták a tanárok követeléseit:

1. A tankötelezettség legyen újra 18 év, különben a korosztály fele szakmunkás lesz.

2. El kell érni a tananyag radikális csökkentését.

3. Tantervi szabadság visszaállítása.

4. Meg kell szüntetni a tanulók kötelező benntartását az iskolában.

5. Az iskolák legyenek szabadok, számolják fel a Kliket.

6. Szánjanak több pénzt az oktatásra, mivel a Fidesz-kormány alatt körülbelül egy százalékot esett az oktatás GDP-arányos támogatása.

Majd arra szólították fel a tanárokat, hogy éljenek jogaikkal, hogy naponta két órára függesszék fél a tanítást az iskolákban. A tüntetés végén elénekelték a Sárga rózsát, majd véget ért a demonstráció.

Békéscsabán is tüntettek

Békéscsabán több mint százötvenen vettek részt a Szent István téren tartott demonstráción - írja a helyi lap, a Beol.hu. A tüntetés keretében egy nagyméretű fehér szalagot feszítettek ki nagyjából egy tucatnyian a városháza előtti fákra, ezzel szolidaritásukat kifejezve a pedagógusok iránt. Többen mécseseket is gyújtottak.

Pécsen Nagy Bandó András beszélt

A mintegy 500 pécsi demonstrálót az épp szintén Pécsett lévő Schilling Árpád színházi rendező üdvözölte: mint mondta, ki kell tárni az osztályterem ajtaját, nem szabad kompromisszumokat kötni. Nagy Bandó András komikus felszólalásában arról beszélt, hogy "rohadt dolog", hogy ma azt kell megkérdezni a tiltakozóktól, hogy félnek-e. Arra kért mindenkit, hogy ne féljenek, mire a tömeg "nem félünk" kiáltásokkal reagált.

Debrecen nem, de Hajdúszoboszló csatlakozott

 Ahogy arról írtunk,  Debrecen nem csatlakozott az akcióhoz, egyedül Hajdúszoboszló "képviselte" Hajdú-Bihar megyét.

Folytatják

Február 13-án a Kossuth téren folytatják a tiltakozást.

Galéria

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés