Hirdetés

Hirdetés

Mondjuk ki: nagyon komoly válsághelyzet van!

2015.09.15. 08:46

Mondjuk ki: nagyon komoly válsághelyzet van!

Hétfőn majdnem tízezer(!) menekült érkezett.

Hirdetés

Minden eddiginél több, 9380 embert fogtak el a rendőrök tiltott határátlépés miatt hétfőn - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata a rendőrségi honlapon. A tájékoztatás szerint 5 emberrel szemben közokirat-hamisítás 13 emberrel szemben embercsempészés miatt indult büntetőeljárás.

Kedd reggel mintegy 300 migráns várt arra a régi horgos-röszkei, azaz a Horgos 2 nevű határátkelőhelyen, a szerb oldalon, hogy beléphessen Magyarországra. Ők sátrakban, vagy takaróba burkolózva az aszfalton aludtak. A Horgos 2 nevű határátkelőhelyen 7 és 19 óra között elsősorban az autópályáról letiltott járművek kelhetnek át, a migránsok a határnyitást várják, és abban bíztak, a hétfő este érkezettekhez hasonlóan ők is beléphetnek az Európai Unióba. A határátkelőnél rögtönzött tábor alakult ki, olyan információkat is lehetett hallani, hogy hamarosan mobilvécéket is felállítanak az út mentén.

Az átkelőt nem sokkal éjfél után zárták le, előtte azonban a hatóságok beengedték Magyarországra az átkelő kapuja előtt várakozó több száz embert. 

35 méterenként fegyveresek állnak

A szerbiai menekültügyi szervezetek, valamint a migránsokat segítő önkéntesek becslése szerint kedden is több százan érkezhetnek még a szerb-magyar határra. Hétfőn több szerbiai politikus is kijelentette: arra számít, hogy a magyar határvédelmi szigorítások életbelépése után megváltozik a migránsok útvonala. Hétfő este a magyar határőrség közölte a határátkelőhelyen tartózkodó migránsokkal: a zöldhatáron 35 méterenként egy-egy rendőr vagy katona áll, ezért ne próbáljanak meg ott átjutni Magyarországra.

Rogán: válsághelyzet!

A Fidesz frakcióvezetője szerint a lehető leggyorsabban ki kell hirdetni a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet; Rogán Antal erről a Kossuth rádió 180 perc című műsorában beszélt kedden reggel, órákkal azt követően, hogy hatályba lépett az e kategóriát bevezető jogszabály-módosítás. – Az elmúlt hetek egyértelműen rámutattak arra, hogy rendkívüli migrációs veszélyhelyzet van Magyarországon és értelemszerűen az Európai Unió többi országában is – fogalmazott, hozzátéve, meg kell tenni azokat a lépéseket, amelyek segítik megvédeni az országhatárt.

A politikus megjegyezte: sokat kell még várni, mire kiderül, hogyan működik a határzár és az érintettek mennyire fogadják el ezeket az intézkedéseket, ugyanakkor azt hangsúlyozta, a kormány több mint egy hete folyamatosan tájékoztatja az új szabályokról a Magyarország felé tartó migránsokat.

Galéria

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés