Hirdetés

Olcsó(bb) húst tessék! Nézzék csak az elmúlt 10 év árait!

2016.02.03. 12:49

Olcsó(bb) húst tessék! Nézzék csak az elmúlt 10 év árait!

Árcsökkenés! Az áfa mérséklése megjelent az árakban.

Hirdetés

Hirdetés

Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint megjelent a sertés tőkehúsok árában az áfacsökkentés hatása, de nem mindenhol egyforma mértékben. Németh Antal kedden az M1 aktuális csatornának elmondta: a nagy kereskedelmi láncok szinte egy az egyben – vagy még az áfacsökkenés mértékét is megfejelve – csökkentették a sertés tőkehúsok fogyasztói árát. A piacok, kisebb húsboltok közül egyesek csökkentették, mások a régi áron vagy annak közelében árulják a különböző tőkehúsokat.

Összességében azonban 17-22 százalékos különbséget tapasztaltak, ami igen lényeges eltérés a korábbi árakhoz viszonyítva.

Németh Antal kitért arra is, hogy a kiskereskedelmi láncokban 20-30 százalékkal nőtt a sertéshúsforgalom, bár januárban, az ünnepek után vissza szokott esni. A VHT elnöke csak részben ért egyet a Baromfi Terméktanács elnökének véleményével. Csorbai Attila azt mondta, a sertéshús és a baromfifélék helyettesítő termékek, ezért nem lehet csak az egyik esetében jelentősen változtatni az áfatartalmat, mert az kedvezőtlenül hathat más ágazatokra. 

Kevesebb zsír és koleszterin

Az évtizedek alatt kialakult szokásoknak nagy szerepük van: az irodában dolgozók a könnyebben emészthető húsokat, a fizikai munkát végzők a sertéshúst részesítik előnyben. A sertéshúsok ugyanakkor minőségben elérik a baromfihúsok szintjét, ma már jóval kevesebb zsírt, koleszterint tartalmaznak, ez is lehet az oka annak, hogy a fogyasztók nagyobb mennyiségben választják a sertéshúsokat – vélekedett Németh Antal.

Galéria

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés