Hirdetés

Óriási kárt szenvedhet az EU

2016.02.03. 10:52

A belső határellenőrzések visszaállítása visszafejlődést hozhat.

Hirdetés

Hirdetés

Óriási anyagi kárt okozna, ha a schengeni övezet tagállamai tartósan visszaállítanák a határellenőrzést a térségben belül. A turizmus, a kereskedelem és a határokon átnyúló foglalkoztatás visszaesése miatt elveszne mindaz a plusz, amit a javak és az emberek szabad áramlása hozott az elmúlt években - írja a napi.hu.

100 milliárd euró kiesést jelentene

A határátkelőknél kialakuló közlekedési dugók, a hátárátlépéssel járó pluszadminisztráció és egyéb okok miatt 100 milliárd euróval csökkenne az Európai Unió együttes GDP-je, ha a schengeni övezet államai visszaállítanák a belső határellenőrzéseket - állítja France Strategie, a párizsi kormány gazdasági tervezési intézete. Ez az összeg nem sokkal marad el a teljes magyar GDP-től.

A 26 schengeni ország a bevándorlók nem szűnő áradata és a terrorveszély miatt fontolgatja határai védelmének megerősítését - emlékeztet a Financial Times (FT), amely ismertette a francia stratégiai kutatóintézet elemzését. A szakértők úgy vélik, hogy EU gazdasága 2025-ben 0,8 százalékkal lehet kisebb annál, mint amekkora a határszigorítások nélkül lenne.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés