Hirdetés

Szomszédunk véres diktátora ezen a napon menekült el

2015.12.22. 17:02

Szomszédunk véres diktátora ezen a napon menekült el

Huszonhat éve mutatja azt a percet egy óra.

Hirdetés

A kolozsvári Széchenyi téri piac épületén levő óra 26 éve mutatja azt a percet, amikor Nicolae Ceausescu kommunista diktátor helikopterrel elmenekült a Román Kommunista Párt Központi Bizottságának bukaresti székháza tetejéről - írta kedden a Vocea Transilvaniei portál.

A portál közlése szerint az órát az épület karbantartója, Palkó Máté József villanyszerelő állította meg 26 évvel ezelőtt 12 óra után hét perccel, a diktátornak a televízióban is közvetített elmenekülése pillanatában és azóta sem indították újra.

Palkó Máté József elmondta: egy nappal korábban szemtanúja volt a kolozsvári sortüzeknek, amelyekben 26-an kaptak halálos lövést. Egy szomszédjával együtt vitte kórházba a sortüzek egyik sebesültjét.

Az intézmény környékén a katonák elvették az iratait. Mint felidézte, senki nem tudta, hogy a vérfürdőbe torkollott tömegmegmozdulások után a kommunista diktátor vagy a tüntetők akarata érvényesül. A helikopter felszállásából értette meg Románia népe, hogy megbukott a diktatúra.

Az 1989 december 15-én Temesváron kezdődött népfelkelés december 21-én terjedt ki Románia más városaira és december 22-én vezetett el a diktátorpár meneküléséhez. Nicolae Ceausescut és feleségét egy rögtönzött tárgyalás végén december 25-én halálra ítélték és kivégezték.

Hirdetés

Hirdetés