Hirdetés

Tiltakozásra hívják fel a magyar közösségeket a székelyek

2016.01.31. 17:02

Tiltakozásra hívják fel a magyar közösségeket a székelyek

Március 10-ére, a Székely Szabadság Napjára szervezik a megmozdulást.

Hirdetés

Hirdetés

Szolidaritási megmozdulások szervezésére kérte a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) a világ magyar közösségeit március 10-ére, a Székely Szabadság Napjára. 

A román külképviseletek előtti tiltakozásra hívnak

Az MTI-hez január 31-én, vasárnap eljuttatott felhívásban Izsák Balázs, az SZNT elnöke arra kérte a világ magyar közösségeit, hogy lehetőleg a marosvásárhelyi autonómiatüntetéssel egy időben, Románia külképviseletei előtt nyilvánítsák ki a székelység autonómiaigényének támogatását, és adjanak hangot tiltakozásuknak a román hatóságok által elkövetett jogtiprásokkal szemben. "Mindig fontosnak tartottuk, hogy üzeneteink eljussanak más népekhez is, de a világ országait irányító hivatalosságok is tájékoztatást kapjanak a székelység helyzetéről és törekvéseiről" - áll a felhívásban. Az SZNT elnöke azért tartotta fontosnak a más országokban szervezett megmozdulásokat, mert "nem egy nyugati kancellária csak a bukaresti sikerpropagandát ismeri", amely szerint a székelység helyzete példaértékűen megoldott. "Ez már a korábbi években sem volt igaz, ráadásul a helyzet az utóbbi időben romlott" - állapította meg Izsák Balázs.

Románia folytatja a jogtiprást

Úgy vélte, arra kell felhívni a figyelmet, hogy Románia megszegi a nemzetközi kötelezettségvállalásait a nyelvi jogok tekintetében, folytatja a székely jelképek és a magyar nyelvű feliratok üldözését, és egyre nagyobb arányokat ölt a magyar nemzetiségű közéleti szereplők hatósági zaklatása. Nem hárult továbbá el az a veszély sem, hogy Románia közigazgatási átszervezése a székelységet hátrányosan érintő, súlyosan jogfosztó módon menjen végbe. "A világ csak akkor fog felfigyelni tiltakozásunkra, ha a jogfosztásra, antidemokratikus hatósági fellépésre folyamatosan figyelmeztetünk és rendszeresen tájékoztatjuk a nemzetközi szervezeteket és a világ országainak kormányait" - fogalmazott a felhívásban Izsák Balázs.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés