Hirdetés

Törvényt módosítanának a drogos anyák miatt

2016.02.04. 11:43

Törvényt módosítanának a drogos anyák miatt

A frakcióvezető szerint a leendő gyerek állapotának veszélyeztetése nem tartozik a női önrendelkezés körébe.

Hirdetés

Hirdetés

Kiegészítené a Btk. magzatelhajtás bűntettét tárgyaló paragrafusát Harrach Péter, a KDNP parlamenti frakcióvezetője. A politikus szerint a mai magyar szabályozás nem védi kellőképpen a magzatok egészségét. A kábítószer-használó várandós nőkkel foglalkozó civil szervezet szerint azonban a szigorítás nem vezetne jóra - írja a hirado.hu.

Sürgősségi császár kellett a drogfogyasztás miatt

Nem védi kellőképpen a magzatok egészségét a törvénykezés – mondta el a hirado.hu-nak is Harrach Péter. A politikus annak az ügynek a kapcsán nyilatkozott, amelyről a Cívishír is beszámolt: két várandós nő kábítószert fogyasztott az elmúlt héten, amitől olyan súlyos állapotba kerültek, hogy császármetszéssel kellett idő előtt világra segíteni a gyermekeiket. Az első híradások az újszülöttek haláláról tudósítottak, majd kiderült, hogy a babák életben vannak.

Nem csak jogi, társadalmi ügy

Harrach Péter szerint a múlt héten történtek mindenképpen felvetik a magzati egészség védelmének kérdését. Hangsúlyozta, véleményes szerint az, amit a két kismama csinált, illetve semmilyen más hasonló tett – a leendő gyermek állapotának veszélyeztetése –

nem tartozik a női önrendelkezés körébe.

A kormánypárti frakcióvezető szerint a Büntető törvénykönyv (Btk.) magzatelhajtás bűntettét tárgyaló 163. paragrafusába lehetne betenni a magzatok egészségének védelméről szóló részt. A politikus azt is hangsúlyozta, bár a meglehetősen hiányos törvényi háttéren is indokolt lenne változtatni, a joginál fontosabb a társadalmi, morális szint, vagyis a szemlélet alakítása, és így a törökszentmiklósihoz hasonló esetek megelőzése. Már gyermekkorban, a diákoknak el kell magyarázni, hogy ha egy élet bontakozik a szülő testében, akkor azt óvni kell, mert hatalmas érték. Ebben a szülőknek, az iskolának és a médiának is feladata van – tette hozzá.

A magzat ellen nem lehet bűncselekményt elkövetni

Ifjabb Balsai István ügyvéd az M1 aktuális csatornán azt mondta, a törökszentmiklósi kismamák ellen csak kábítószerrel visszaélés miatt lehet eljárást indítani. Jelenleg csak élő személy lehet a sértettje életellenes vagy testi épség elleni bűncselekménynek. A törvény szerint pedig az élet a szülési folyamat megindulásával kezdődik.

A jogi szigorítás csak rosszabbat tenne

Azzal Oberth József, a Magyar Emberi Jogvédő Központ Alapítvány elnöke is egyetért azzal, hogy a megelőzés nagyon fontos, de a jogi szigorítást nem tartja jó útnak. Mint a droghasználó várandós nőkkel és gyermekeikkel is foglalkozó szervezet vezetője mondta, ha a kábítószerrel visszaélés mellett további büntetés fenyegetné ezeket a kismamákat, akkor a mostaninál is kevesebben fordulnának segítőszervezetekhez. Oberth József hangsúlyozta, épp azt kellene elérni, hogy ezek a nők, bármi is a problémájuk, ne féljenek jelentkezni az alapítvánnyal együtt dolgozó Józan Babák Egyesületnél. Azoknak ugyanis, akikben van belátás, és lelkiismereti okokból, leendő gyermekük érdekében segítséget kérnek a civil szervezettől, sokkal több esélyük van a rendezettebb jövőre, illetve egészséges újszülött világra hozására, mint kallódó sorstársaiknak.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés