Versenyfutás a határ felé: sok menekült akar átérni még a szigorítások előtt

2015.09.14. 08:35

Versenyfutás a határ felé: sok menekült akar átérni még a szigorítások előtt

Minden eddiginél többen jöttek a hétvégén.

Hirdetés

Hirdetés

Szünet nélkül érkeztek Szerbia felől migránsok egész éjjel, ugyanakkor már itt levők folyamatosan mentek tovább Ausztriába - derült ki az MTI és az M1 aktuális csatorna tudósítóinak szeptember 14-ei, hétfő reggeli körképéből. Előrejelzések szerint hétfőn minden eddiginél többen jöhetnek át Szerbiából.

Országszerte 13 162 határsértőt fogtak el a rendőrök péntektől vasárnapig - tájékoztatott az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn. A rendőrség honlapján olvasható összesítés szerint pénteken 3023, szombaton 4330, vasárnap 5809 volt az elfogottak száma. 28 gyanúsított ellen embercsempészés, hét esetben pedig közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás. A legtöbb határsértőt mindhárom nap Csongrád megye déli részén fogták el - közölte a megyei főkapitányság szóvivője. Szenti Szabolcs elmondta, vasárnap - minden eddiginél több - 5683 embert, köztük 931 gyermeket tartóztattak föl. A legtöbb embert ezúttal is Röszke külterületéről állították elő a rendőrök, többségük szír, afgán és pakisztáni állampolgárnak vallotta magát.

A szigorúbb ellenőrzés előtt még sokan be akarnak lépni

Röszkére egész éjjel érkeztek migránsok Szerbiából, a vasúti sínek mentén, de hajnalban már kevesebben, mint vasárnap késő este - derült ki az M1 tudósításából. Folyamatosan viszik el őket buszokkal. Este sokat kellett várakozniuk, nem sokkal éjfél előtt érkezett húsz busz, azokra tudtak fölszállni, azóta folyamatos a szállítás. Szabadkáról busszal vagy Belgrádból taxival a határ szerbiai oldalára, Horgosra is folyamatosan érkeztek kisebb csoportokban a bevándorlók reggel. Onnan gyalog mennek a vasúti sínek mellett Röszkére. Hétfőn megdőlhet a rekord is, mert az előrejelzések szerint sokan akarnak átérni Magyarországra még a kedden életbe lépő szigorúbb határellenőrzés előtt.

Mennek is tovább Ausztriába

A budapesti Keleti pályaudvarról reggel már több száz ember elindult Hegyeshalom felé, három vonattal - jelentette az MTI munkatársa. Reggel 7 órakor már viszonylag kevesen voltak a pályaudvarnál, várva a következő vonatot. Hegyeshalomba éjjel és reggel folyamatosan érkeztek migránsok vonattal, hogy továbbinduljanak gyalog a határ osztrák oldalán található Nickelsdorfba. Az M1 tudósítója szerint hétfőn már mintegy 1500-2000-en érkeztek oda.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés