Hirdetés

Megható gondolatok ezek egy friss, nyíregyházi lovagtól

Szabolcsihír/Facebook

2018.01.23. 19:51

 Megható gondolatok ezek egy friss, nyíregyházi lovagtól

Így kommentálta élete csodás eseményét közösségi oldalán.

Hirdetés

Hirdetés

A Magyar Kultúra Napja alkalmából „A kortárs irodalom és olvasás fejlesztéséért" a Stefánia Palotában a Magyar Kultúra Lovagja kitüntető címet vehettem át - írja Lutter Imre Facebook-oldalán. A Nyíregyházáról elszármazott előadóművészt szombaton ütötték lovaggá.

Az Alapító Lovagok és a Kultúra Lovagrendje 13 országból 222 tagot kért fel, hogy végezze el a lovagias tettek értékelését. 193 felterjesztett kulturális és közéleti személyiségre tettek javaslatot, akik közül

végül 26 külhoni és 6 hazai személyiséget avattak lovaggá. Köztük engem.

A cím megtisztelő, és továbbra is azon leszek, hogy a magyar kultúrát szolgáljam.

És hadd jöjjön itt néhány gondolat - írja.

Elsőként pár köszönő szó: Pregitzer Fruzsina, Kiss László, akik támogattak. Csáki Kati néni, Dr. Cservenyák Lászlóné Kati néni, Virág Marika néni, Gönczy Ágnes, Dr. Gáspári László egykori irodalom tanáraim. Szabó Éva, a Magyar Rádió egykori szerkesztő-műsorvezetője, költő, Bella István Kossuth-díjas költő barátom, Zelkné Sinka Erzsébet irodalomtörténész, Gabnai Katalin drámapedagógus, Bánhidiné Maróti Magdi, a ZIG Singers vezetője, akik szakmailag és emberileg is sokat tettek hozzám.

 

 

 

 

 

A Családom, akik kénytelenek egyfelől tűrni, hogy helyettük időm jelentős részében a művészettel, a kultúra (költészet, versmondó előadóművészet, televíziós és filmes alkotások, zene) művelésével és terjesztésével foglalkozom, másrészt támogatnak abban, hogy ez a misszió több legyen, mint az egyéni karrier kiteljesítése. Mert

abban hiszek, hogy nem a név s az arc ismertsége a legfontosabb (Karinthy szavaival élve - "nem, nem az a fontos"), hanem az, hogy mit adunk tovább magunkból.

S ezen a ponton üzenem, hogy

büszkén vagyok "versmondó fiú", hogy Radnóti Miklós özvegye, Gyarmati Fanni, Fifi néni, akivel együtt vettük át a Radnóti-díjunkat, éppúgy megerősített a gondolkodás és a műveltség, a szellemi és érzelmi gazdagság mellőzhetetlenségében, mint azok, akik kevesebb jóindulattal,

inkább iróniával és lekicsinylően figyelték azt, hogy a költészetben megfogalmazott hamisíthatatlan élet fontosabb tényező nekem, mint a pénz mindenhatósága és a celebvilág kényszeredett ócskasága.

A Magyar Versmondók Egyesülete a kimondott szavak tisztaságának őrzője és nagykövete.

Számomra pedig büszkeség és kiváltság, hogy ezt a szervezetet vezethetem, hogy az lehetek, aki átviszi a Szerelmet a túlsó partra. A Kultúra Lovagja cím ennek az értékrendnek a létjogosultságát igazolja vissza. Nekem. De nem vagyok egyedül... - írta Facebook-oldalán Lutter Imre.

NyíregyházaLutter Imrea Magyar Kultúra Lovagja

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés