Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

70 éves az első Kossuth-díjas artista

| 2021. 02. 15. | 15:41:00
Stílusosan egy lakókocsiban jött a világra.
70 éves az első Kossuth-díjas artista
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

 Hetvenedik születésnapját ünnepli Richter József. Az első magyar Kossuth-díjas artista 1951. február 15-én született Keszthelyen, stílszerűen egy lakókocsiban, hiszen szülei is artisták voltak. Fiukat már gyermekkorában elkezdték felkészíteni az artista pályára.
A család elefánt- és lovasakrobata produkciókat hozott létre. Műsorszámaikat a világ legnagyobb cirkuszaiban bemutatták, öt világrészt felölelő vendégszerepléseik során.
Szakmai elismerésként a Jászai Mari-díjat és az Magyar Arany Érdemkeresztet kapta, mint állami kitüntetést.

1972-ben feleségül vette a híres Renz Cirkusz igazgatójának leányát, Karolát, aki csatlakozott a Richter csoporthoz. 1974-ben az első Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon előadott elefánt akrobata produkciójukat Ezüst Bohóc-díjjal jutalmazták. Házasságukból két fiú, Flórián és József született, akik folyamatos hazai és külföldi szerepléseikkel továbbviszik a cirkuszi tradíciót.

Richter József artista-pályafutása végén 1995-ben megalapította saját utazócirkuszát, a Magyar Nemzeti Cirkuszt, amelyet közel két évtizedig sikeresen igazgatott. A Nemzeti Cirkusz igazgatói posztját 2012-ben fiatalabbik fiának, ifj. Richter Józsefnek adta át.

Hetvenedik születésnapján Richter Józsefet köszöntötte hétfőn Budapesten Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. Kiemelte, az évszázados múltú cirkuszi dinasztiából származó ünnepelt olyan életpályát mondhat magáénak, ami az emberi nagyságról szól és a reformkort idézi, amikor az alkotóvágy nem ismert határokat és az élet minden területén sikerült új világokat létrehozni. A miniszter felidézte, hogy Richter József artistaművészetét pályafutása alatt számos díjjal ismerték el. Kásler Miklós az ünnepeltnek születésnapján egy 1845-ben írt, a lovakról szóló könyvet adott át.

Mindkét fia társulatával rendszeresen találkozhat a nyíregyházi közönség is, hiszen évről évre ellátogat a városba a Nemzeti Cirkusz és a Richter Flórián Cirkusz is. A fellépésekre gyakran kíséri el fiait a cirkuszalapító édesapa is.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés