Hirdetés

Szexuális erőszak miatt ítélték el a DVSC volt mesteredzőjét

2016.06.02. 08:26

Szexuális erőszak miatt ítélték el a DVSC volt mesteredzőjét

Aki ma is gyerekkel foglalkozik. Csakhogy Debrecen és Hajdúszoboszló se maradjon ki a sorból.

Hirdetés

Szexuális bűncselekményért és súlyos testi sértésért ítélték el korábban a hajdúszoboszlói Papp László Ökölvívó Akadémia elnökét - jelenleg is bűnvádi per folyik ellene, összevert egy 80 éves bácsit - írja a privatkopo.hu.

Szántó József korábban évekig a Nyíregyháza, majd a DVSC vezetőedzője volt, a miután tanítványa, Váradi János bronzérmet szerzett a moszkvai olimpián, mesteredzői címet kapott. A kilencvenes években a megyei napilap is beszámolt a múltjáról. A privatkopo.hu most ezt eleveníti fel.

Nemi erőszak

Leírják: Szántó József először 1960-ban állt büntetőbíróság előtt, a vád erőszakos nemi közösülés kísérlete volt. Az ítélet indokolása szerint az elkövetés idején - 1959-ben - még fiatalkorú Szántó egy ugyancsak 18 év alatti lánnyal akart közösülni a Hajdúbagos melletti erdőben, ahol teheneket legeltettek. A lány elutasította a közeledését, a vád szerint ekkor Szántó erőszakoskodni kezdett vele, a földre teperte, a ruháját tépte, de végül a fiatal hölgy ellenállása sikeresnek bizonyult, nem történt meg az aktus. A bíróság bizonyítottnak találta a vádat, és Szántó Józsefet - jogerősen - felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, mivel jelentős enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlott a bűntett elkövetésekor még nem töltötte be a 18. életévét (nem sok hiányzott hozzá - jegyzi meg szerkesztő).

Verekedés után börtön

Néhány évvel később, 1963-ban, immár felnőttként ismét a bíróságon akadt dolga - megint egy büntetőügy vádlottjaként - a sportvezetőnek. Történt, hogy az előző évben, Monostorpályi szélén - egy szórakozóhelyen történt nézeteltérés eredményeként - összetűzésbe került egymással több fiatal, köztük Szántó, akinek ütései nyomán súlyos sérülést szenvedett a csetepaté egyik résztvevője. Az ügyben eljáró bíróság jogerős ítéletében bűnösnek mondta ki Szántót - súlyos testi sértés bűntettében - ezért őt letöltendő szabadságvesztésre ítélte, tekintettel arra is, hogy a férfi az újabb, erőszakos jellegű bűncselekményt az előző, végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetés hatálya alatt követte el. Szántó József összesen 10 és fél hónapot töltött rácsok mögött.


Szántó József (jobbra) ifjabb Papp László társaságában  (Fotó: papplaszlobokszakademia.hupont.hu)

A Privatkopo.hu megkereste a sportvezetőt, aki elismerte, hogy a bíróság két alkalommal elítélte erőszakos jellegű bűncselekmények elkövetése miatt, nem tagadta azt sem, hogy tettei miatt börtönben ült.

Ilyen előzmények után Szántó gyerekekkel és nőkkel is fogalkozott, két évig a női válogatott szövetségi kapitánya volt. Ekkor 26 edző és sportvezető írt panaszos levelet a szövetség elnökének. A Privatkopo.hu birtokába került, 10 éve íródott beadványban többek között ez áll:

Betegesen hiszi, hogy a női nem egy elkorcsosult változata az állatoknak, akik véleménye szerint csak a nemi vágy kielégítésére valók.”

A Privatkopo.hu információja szerint 53 év elteltével Szántó ismét egy büntetőper főszereplője, a Hajdúszoboszlói Járási Ügyészség súlyos testi sértés bűntettének kísérletével vádolja. Az áldozat egy 80 éves bácsi, akit a közelmúltban agyvérzéssel kezeltek, amelynek következtében a jobb kezét egyáltalán nem tudja használni. A börtönviselt bokszedző vele verekedett össze. Az ügyben még nem született ítélet.

Galéria

Hirdetés

Hirdetés