Gyújtogattak, fosztogattak a migránsok Franciaországban. Boldogságukban!

2019.07.12. 17:06

Gyújtogattak, fosztogattak a migránsok Franciaországban. Boldogságukban!
Pokol Párizsban (Fotó: RT)

Egy családanyát halálra gázoltak.

Hirdetés

Hirdetés

Teljesen elfogadhatatlannak nevezte pénteken Christophe Castaner francia belügyminiszter, hogy előző este az algériai labdarúgó-válogatottnak az Egyiptomban zajló Afrikai Nemzetek Kupája negyeddöntőjében aratott győzelme után incidensek történtek Franciaországban: Montpellier-ben egy szurkoló egy családanyát halálra gázolt, Párizsban pedig

73 gyújtogató és boltokat fosztogató fiatalt állítottak elő, az összetűzésekben mintegy húsz rendőr megsérült.

Az algériai győzelem után a délkelet-franciaországi városban csütörtök este kitört örömünnepben egy algériai szurkoló gépkocsijával belerohant egy sétáló családba: a gázolásban egy 42 éves nő életét vesztette, egyéves gyermekét, aki babakocsiban tolt maga előtt, életveszélyes sérülésekkel kórházban ápolják, 17 éves lánya a bokáján könnyebb sérüléseket szenvedett. A gázolót a helyszínen őrizetbe vették a rendőrök.

Franciaországban szinte minden nagyvárosban hatalmas ünneplésben tört ki több ezer algériai és kettős állampolgárságú francia-algériai szurkoló, miután az algériai labdarúgó-válogatott elődöntőbe jutott az Egyiptomban zajló Afrikai Nemzetek Kupáján: a csütörtöki negyeddöntőben 1-1-es rendes játékidőt követően tizenegyesekkel 4-3-ra legyőzte az elefántcsontparti csapatot.

Párizsban mintegy 3 ezer szurkoló a meccs után a Champs-Elysées sugárútra ment ünnepelni, ahol 73 embert őrizetbe vettek, miután rombolásba és fosztogatásba kezdtek: szemetesek gyújtottak fel és mintegy tíz üzlet kirakatát betörték, néhányat kifosztottak.

A rendőrök könnygázt is bevetettek a fosztogató csoportok megfékezésére, amelyek kövekkel megdobálták a rendőröket. 

Christophe Castaner belügyminiszter pénteken "teljesen elfogadhatatlannak" nevezte a történteket, szankciókat és rendőri erősítést ígért az Afrika Kupa további mérkőzéseinek idejére a további incidensek elkerülésére. A hatóságok a francia kormány szociális és gazdaságpolitikája ellen november óta tüntető sárgamellényes mozgalom megmozdulásait kísérő incidensekkel állították párhuzamba a történeteket. 

Geoffroy Boulard, Párizs XVII. kerültének polgármestere szerint egyértelműen biztonsági problémák voltak csütörtök este a kerületében, ezért garanciákat kért a kormánytól arra, hogy az Algéria-Nigéria elődöntő napján, vasárnap, megerősítik a rendőri készültséget a fővárosban. Aznap lesz egyébként a nemzeti ünnep Franciaországban, amelynek alkalmából

félmillió embert várnak este a párizsi Mars-mezőre a 10 órakor kezdődő tűzijátékra, éppen, akkor, amikor a mérkőzés véget fog érni, és várhatóan az algériai szurkolók is az utcára mennek.

A kormány ezért jelezte, hogy legalább 2 ezer rendőr fogja biztosítani az ünnepségek helyszíneit. 

A Marine Le Pen vezette bevándorlás-ellenes Nemzeti Tömörülés azt kérte a kormánytól, hogy tiltsa meg a szurkolóknak vasárnap este, hogy a Champs-Elysées-re mehessenek, mert a párt szerint valójában "erődemonstrációról van szó, amelynek célja, láthatóan tömeges (algériai) jelenlétet mutatni, és elutasítani Franciaországot".   

A dél-franciaországi Marseille-ben, ahol az egyik legjelentősebb algériai közösség él, csaknem 9 ezren ünnepeltek az utcákon, de a rendőrség szerint ott nem történt semmilyen incidens.

Franciaországmigráns

Szóljon hozzá!

Hirdetés