Ez volt a kétezres évek legnagyobb botránya a magyar fociban

origo.hu

2020.05.31. 15:04

Ez volt a kétezres évek legnagyobb botránya a magyar fociban
(Fotó: mti)

A tartalékos Loki megtréfálta FTC-t, és elszabadult a pokol.

Hirdetés

Hirdetés

Tizenhét évvel ezelőtt, 2003. május 30-án a magyar labdarúgás egyik, ha nem a legnagyobb botránya robbant ki az Üllői úti stadionban, ahol a labdarúgó PNB utolsó fordulójában a Ferencváros nem tudta legyőzni a Debrecent és ezzel az MTK lett a bajnok. Az Origo ezt a balhét idézte fel.

A bajnoki címért a Ferencváros és az MTK hajtott. Az utolsó fordulóban báőrmilyen FTC-győzelem a Ferencváros bajnoki elsőségét jelentette volna, még akkor is, ha az MTK legyőzi az Újpestet. A Fradi a DVSC-t fogadta. Szentes Lázár nem tudta vagy nem akarta játékba küldeni több meghatározó labdarúgóját, köztük Sándor Tamást, Bajzát Pétert, Böőr Zoltánt, Éger Lászlót, valamint a román Iliét és Sumudicát. A tartalékos Loki ellen a ferencvárosiak annyira bíztak a győzelemben, hogy a meccs előtt a klubház tövében alkalmi színpadot ácsoltak, hogy a lefújás után ott ünnepeljék a 28. bajnoki címüket.

A Ferencváros azonban nem tudta legyőzni a DVSC-t (0-0), és mivel az MTK nyert az Újpest ellen, a kék-fehérek lettek a bajnokok.

(Fotó: mti)

Csalódottságukban a fradista huligánok a  mérkőzés után a pályára rohantak, és ütni-verni kezdték a játékosokat, de még az akkori, DVSC-edzőt Szentes Lázárt sem kímélték, akit hátulról letaglózták, majd vesén rúgták. A Merényi kórházba kellett szállítani, később szerencsére kiderült, hogy nem szenvedett súlyosabb sérülést.

Később az össznépi harag a Fradi-játékosok ellen fordult. Az ittas huligánok betörték a hazai csapat öltözőjének ablakait, a játékosoknak menekülniük kellett. A rendőrség – amely nem volt ott a stadionban – fél óra késéssel érkezett meg. Akkor a huligánok a hatósággal folytatták a háborút. A népligeti trolibusz-végállomás felgyújtása, a tűzoltók inzultálása mind-mind az események része volt. A balhét csak este 10 után a rohamosztagosoknak sikerült megfékezni.

A Fradit előbb példásan megbüntették: három zárt kapus meccs mellett az ősz végéig idegenben kellett volna játszania a csapatnak, illetve negyvenmillió forintos pénzbüntetést is kapott, ráadásképp levontak tőle hat pontot. Több fellebbezés, ügyészségi eljárás után maradt a három zárt kapus meccs, illetve a negyvenmilliós büntetés. A hat pont is visszajárt.

dvscferencváros

Szóljon hozzá!

Hirdetés