Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Melyik a legöregebb futballklub a világon?

| 2022. 04. 01. | 15:20:00
A sportélet szerves része a labdarúgás.
Melyik a legöregebb futballklub a világon?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jó pár történelmi futballklubot ismerünk, hiszen mind hazánkban, mind az egész világon a sportéletnek már több mint egy évszázada szerves részét alkotja a labdarúgás. Azonban a történelmi futballklubok között is van olyan, amely még a többinél is régebb óta működik. De melyik a legöregebb?

Az öt legöregebb futballklub Európában

Nem árulunk el nagy titkot: az „öreg” klubok szinte kivétel nélkül az Egyesült Királyság városaiban találhatók. S bár az öreg kontinens több országa tud már a 19. században megalapuló futballklubokat felmutatni (köztünk hazánk is), a legkorábban alapult klubok, melyek ma is működnek, főként az angol területeken találhatók meg.

A listánkban csak ma is aktívan szereplő futballklubokat gyűjtöttünk össze, melyek közül a legtöbbnél a mérkőzésekre is könnyedén tehetünk fogadásokat. Ehhez a regisztrációs folyamatnak a leírását itt olvashatjátok.

5. Stoke City

Visszafelé számolunk, így az ötödik legidősebb futballklubbal kezdjük listánkat: ez pedig nem más, mint a Stoke City. A csapatot 1863-ban alapították Stoke Ramblers néven, majd később ezt Stoke FC-re, majd még később Stoke City-re változtatták. A jelenlegi listánk tagjai közül ők játszanak a legmagasabb osztályban jelenleg is, hiszen az angol másodosztály, a Championship mezőnyét erősítik. 1888-ban alapító tagjai voltak a Football League megalkotásának; legkomolyabb teljesítményük pedig máig a Ligakupa megnyerése volt 1972-ben.

4. Notts County

A nottinghami csapat 1862-ben került megalapításra, és ahogy a listán szereplő összes csapat, jelenleg is aktívan működik. A Notts County, amely az angol labdarúgó-szövetség egyik alapítótagja volt, most az angol bajnoki rendszer ötödik szintjén játszik. Korábban azonban többször nem csak, hogy felkerültek a Premier League-be, de ott komoly sikereket is el tudtak érni. Két alkalommal harmadik helyen végeztek az első osztály tabelláján. Ezenfelül egy FA Cup címmel is rendelkeznek, melyet 1984-ben sikerült elnyerniük.

3. Hallam FC

Az 1860-as alapítású Hallam FC jelenleg az angol futball tizedik osztályában játszik, a Northern Counties East League Division One részeként. A klub nem csak abban számít történelminek, hogy a harmadik legöregebb ma is aktív labdarúgóklub, hanem a hazai meccseinek helyszíne miatt is. Ezeket a mérkőzéseket ugyanis a Sandygate Stadiumban játsszák, mely a Guinness rekordok szerint a legidősebb futballpályának számít az egész világon. Sandygate futball és krikettpályaként működik, és magánál klubnál is jóval hamarabb nyitott meg: kapuit elsőként 1804-ben nyitotta meg az emberek előtt. A világ első futballklubok közötti mérkőzése is itt zajlott le, amikor 1860-ban a Hallam FC a Sheffield FC ellen játszotta le első találkozóját.

2. Cambridge University

A Cambridge University csapata 2006-ban ünnepelhette 150 éves felállását, történelmi jelentőségük pedig tagadhatatlan a futball szeretetének elterjesztésében az országban – majd pedig az egész világon is. A csapat természetesen ma is működik még és a Cambridge-i egyetemet képviseli a Midland 1A bajnokságban a brit egyetemi sportligában.

1. Sheffield FC

És el is érkeztünk a listánk csúcsához: a legöregebb futballklubhoz nemcsak Európában, de az egész világon. A Sheffield FC klubját 1857-ben alapították, működése pedig azóta is fennáll, hiszen a klub jelenleg is az Northern Premier League keleti divíziójában szerepel. A sheffieldi klubot még a FIFA is elismerte a világ legrégebbi labdarúgóklubjaként. Egy kis viszály ebből is volt, a Sheffield ugyanis egészen 1878-ig nem a hivatalos FA szabályok szerint játszott. (Ennek következtében pedig többek szerint nem tekinthető „klasszikus” értelemben vett futballklubnak az első 31 éves működésében.)

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés