Tömegsport lehet a kajak-kenu a megyében

2016.02.29. 12:46

Tömegsport lehet a kajak-kenu a megyében

Milliárdos fejlesztést jelentettek be Nyíregyházán.

Hirdetés

Hirdetés

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) vezetésével fejlesztik a következő években a vízitúra útvonalakat, és az ezekkel összefüggő szolgáltatásokat a fontosabb magyarországi vízi útvonalak mentén. A megyei és a helyi önkormányzatokkal szorosan együttműködve a Felső-Tisza környékén 15 megállóhely korszerűsítésre fognak az MKKSZ vezette konzorciumok pályázni, jelentették be a február 29-ei, hétfői nyíregyházi sajtóeseményen. 

A létesülő "Kajak-Kenu Pontokkal" a szövetség régi álma válhat valóra

- számolt be a Kajak-Kenu Szövetség honlapján. Négy évvel ezelőtt kategorikusan megfogalmaztuk, hogy nagy hangsúlyt fektetünk a szabadidősportra - mondta Dr. Baráth Etele, az MKKSZ elnöke. - Felmértük a magyarországi vizeket, és élére álltunk az összefogásnak. A sportágnak a következő időszakban az önkormányzatok lesznek a partnerei a vízi turisztikai fejlesztésekben. A különböző pályázati programok összehangolásával nemcsak a fontosabb vízi útvonalak megállóhelyeit, hanem a mellékfolyók vízi turizmusát is fejleszthetjük. 

A kajak-kenu tömegsport lehet

Az MKKSZ elnöke hozzátette: a sportág négy éve új stratégia mentén működik, amelynek lényege leegyszerűsítve az, hogy a következő években, évtizedekben már nemcsak arra fognak törekedni, hogy minél több olimpiai- és világbajnokot neveljenek, hanem az eredményesség megtartása mellett egyre több figyelmet fordítanak a szabadidősportra is, ezzel tovább növelve a kajak-kenuzás ismertségét, népszerűségét és társadalmi elfogadottságát. "Nem lesz mindenkiből bajnok, de a sportágnak van társadalmi kötelessége is. Az egészséges emberek nevelése az egyik legfontosabb feladat és ennek jó eszköze a vízi turizmus támogatása, felkarolása" - zárta gondolatát az Baráth Etele.

A program működéséhez egységes kommunikációs rendszer jön létre, egységes jelölésrendszerrel, megjelenésekkel, amely vizuálisan kapcsolódik a magyar természetjáró Szövetség Országos Kéktúra/Kékkör rendszeréhez.

Szabolcs-Szatmár-Beregben 11 "pont" lesz

"A Magyar Kajak-Kenu Szövetségben nagyszerű partnerre találtunk. A megyében található 11 "KAJAK-KENU PONT" az egyik alappillére lehet Szabolcs-Szatmár Bereg megyében a turisztikai fejlesztéseknek. Ennek később gazdasági eredményei is lesznek, így olyan megyévé válhatunk, ahová jó lesz visszatérni" - mondta Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke.

Hajdú-Biharban is lesznek megállók

A felső-tiszai 15 megállóhely és országosan a gerinchálózatok mellett az úgynevezett ráhordó hálózatokat-, vagyis a kisebb folyók turisztikai adottságait is fejlesztik. Így Hajdú-Bihar megye vízi turizmusa is fellendülhet. "Köszönet a szövetség az áldozatos munkájáért. Fontos, hogy a fejlesztéseket szakemberek segítségével tudjuk megvalósítani - mondta Tasi Sándor, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnöke. - Örülünk, hogy Hajdú-Bihar megye is helyt adhat a sportágnak. Tiszacsege lesz ugyanis az egyik megállópont. Emellett bekapcsolódhat a Keleti-főcsatorna, sebes Kőrös és a Berettyó is. A pályázat lehetőséget jelenthet az ott élő embereknek és egyben komoly turisztikai vonzerőt is teremthet."

Tokaj is az útvonal része 

"Megyénkben eredményes és lelkes sportegyesületek vannak, a vízi turizmust azonban tovább kell fejleszteni. A gerinchálózat mentén Tokaj az egyik legfontosabb megállóhely lesz. Arra sarkalljuk a településeket, hogy minél hamarabb nyújtsanak be pályázatot a vízparti fejlesztésekre, ez ugyanis egyedülálló lehetőség" - hangsúlyozta az elkezdett munka jelentőségét Dr. Kovács János, Borsod-Abaúj-Zemplén megye főjegyzője.

A felső-tiszai régiónak és az országos vízi turisztikai mozgalomnak számos előnyei származhatnak a tervezett fejlesztésekből. A beruházásoknak köszönhetően aktívan sportoló közösségek is kiépülhetnek.

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Ajánljuk még