Hirdetés

Hirdetés

Értékes esték a kórházban

2016.02.15. 10:12

A program keretében két, egykor városunkban dolgozó rendkívüli képességű sebész munkásságát ismerhetik meg az érdeklődők.

Hirdetés

2016. február 16-án a kórházba látogat a Nyíregyházi Települési Értéktár sorozata, az „Értékes esték”. A program keretében két, egykor városunkban dolgozó rendkívüli képességű sebész munkásságát ismerhetik meg az érdeklődők az értékek közé felterjesztő dr. Kührner Éva főkönyvtáros előadásában.

Dr. Korompay Klekner Károly 1910-44 között gyógyított Nyíregyházán, emellett 1915-től vezette az Erzsébet Közkórházat és fenntartott egy szanatóriumot is. Műtétek ezreit végezte, új módszereket honosított meg a kórházban. Nevéhez fűződik kórházunk jelentős bővítése, egykori sebészeti tömbjének felépíttetése, új osztályok kialakítása. Képviselőként küzdött a város közegészségügyi intézményrendszerének fejlesztéséért.

Dr. Eisert Árpád a negyvenes években a felvidékről menekült Magyarországra. Rövidesen a nyíregyházi kórházba került, ahol papírok hiányában udvari munkásként vették fel, de az első pillanattól kezdve nagy hasi műtétek sorát végezte. Nevéhez fűződik hazánk első tervezett szívműtétének végzése a Megyei Kórház falai között. Része volt a hazai szívsebészet megteremtésében. Egy rövid pécsi kitérő után visszatért városunkba, ahol a kórház sebészeti osztályt vezette.

A program zárásaként Vitkai Éva Eisert Árpád életéről szóló filmjét is láthatják a résztvevők.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés