Hirdetés

Hirdetés

Maga a tulajdonos kalauzol végig az Antal-Lusztig gyűjteményen

2016.02.10. 11:46

Maga a tulajdonos kalauzol végig az Antal-Lusztig gyűjteményen

A 3500 darabos gyűjteményt Antal Péter nagyapja, Lusztig Sámuel alapozta meg.

Hirdetés

Az Antal-Lusztig gyűjteményből való Remekművek sorozat VII. kiállításán, a képzőművészeti aktivizmust bemutató tárlaton vállalt újabb vezetést maga a gyűjtemény tulajdonosa és kezelője, Antal Péter. Így a zárás előtt, február 18-án, csütörtökön, 17 órától hallhatják a kiváló előadót és műértőt a Jósa András Múzeum kiállítótermeiben, az alkotások közvetlen közelében.

A több mint 3500 darabos gyűjteményt Antal Péter nagyapja, Lusztig Sámuel alapozta meg, aki a húszas években kezdte vásárolni saját kortársai munkáit. Ezek azonban a háborúban elkallódtak, így a holokauszt után a derecskei kereskedő újra nekilátott a gyűjtemény felépítéséhez. Antal Péter – folytatva a nagyapja által megkezdett munkát, folyamatosan bővítve az anyagot – az elmúlt évtizedekben létrehozta az egyik legnagyobb és legjelentősebb hazai modern és kortárs képzőművészeti gyűjteményt.

Antal Péter eleinte nagyapja szellemiségében folytatta a gyűjtést, 17 évesen azonban már a saját útját járta, s főként a magyar progresszió képviselőit kereste. A kortársakat elsősorban a műtermekből vásárolta, de hamar kialakuló jó kapcsolatai, barátságai révén sokszor ajándékként is kapott képeket vagy egész hagyatékokat. Az elmúlt évtizedekben párhuzamosan vásárolt modern és kortárs munkákat, bár a hangsúly egyre inkább ez utóbbiak irányába tolódik.

A monumentális Antal–Lusztig-gyűjteményben nyomon követhető a XX. századi magyar képzőművészet fejlődése. Szinyei Merse Páltól Csontváryn, Gulácsyn, Ferenczy Károlyon, majd Anna Margiton, Ámos Imrén és Ország Lilin át egészen napjainkig, Kicsiny Balázs és Német Hajnal műveiig tart az ív, amelyet a gyűjtemény átfog. Több mint 300 magyar művésztől találhatók benne táblaképek, egyedi grafikák, plasztikák és izgalmas installációk. 

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés