Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megújul a VIDOR, itt a kedvcsináló!

| 2017. 07. 29. | 10:45:00
Punnany Massif, 30Y, Irie Maffia, Žagar, Hiperkarma, Margaret Island.
Megújul a VIDOR, itt a kedvcsináló!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

– A VIDOR Fesztivál karaktere kissé megváltozott az idők során. A teljesen új arculat bevezetésével erre próbáljuk meg felhívni a figyelmet: tartjuk a megkezdett irányt, de készek vagyunk az újdonságok befogadására is. A VIDOR műsorfüzet is vadonatúj designnal jelentkezik az idén, minden eddiginél magasabb példányszámban, és még több helyszínre juttatjuk el. Az egyre nagyobb számú érdeklődés arra ösztönöz bennünket, hogy minél szélesebb közönségigényeket próbáljunk meg kielégíteni, így a fesztivál műsorprogramjában a világzenei koncertek mellett vendégül látjuk a hazai könnyűzene legnépszerűbb előadóit is. Emellett új helyszíneket vezettünk be: VIDOR Terasszal készülünk a Kossuth téren, utcaszínházi és bábszínházi előadásokkal a Hősök terén, bekapcsolódik az Országzászló tér is a programokba, valamint közkívánatra visszaállítottunk egy olyan megszokott színteret, mint a Városháza előtt felállított régi Nagyszínpad. Ez a koncerthelyszín az idei évtől a Kossuth tér Kisszínpadának felel meg, míg a tavalyi Nagyszínpad továbbra is a megszokott helyen marad – mondta el Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház ügyvezető igazgatója s egyben a fesztivál főszervezője a 16. VIDOR sajtótájékoztatóján.

Három kontinensről és a hazai élvonalból érkező zenekarok 9 napon át Nyíregyházán

A nagyszínpadon idén is olyan neves külföldi együtteseket láthat és hallhat a közönség, mint az ELECTRIC SWING CIRCUS (Nagy-Britannia), a FANFARE CIOCÂRLIA (Románia), az AMADOU & MARIAM (Mali), vagy a fesztivál első napján hazánkban először bemutatkozó RUMBANAMÁ (Kuba-Kongó-Spanyolország-Franciaország). Ugyancsak a nagyszínpad vendégei között találjuk a hazai könnyűzenéből ismert zenekarok neveit: PUNNANY MASSIF, 30Y, IRIE MAFFIA, ŽAGAR, HIPERKARMA, MARGARET ISLAND, HERCZKU ÁGNES ÉS A BANDA, SZEDER, PETRUSKA ANDRÁS, valamint fellép a helyi kötődésű FOLKFUSION LIVE SZIMFONIK című produkció is. A mainstream sodorból történő válogatás korántsem jelenti azt, hogy a világzene háttérbe szorulna az idei programban: a Kossuth tér Kisszínpadán a nemzetközi világzenei szcénából látogat el Nyíregyházára a DIL MASTANA (India) Ábrahám Judit közreműködésével; az EZZA (Niger-Franciaország) és a VOŁOSI (Lengyelország). A hazai világzene képviseletében vendégünk lesz többek között: a DRESCH VONÓS QUARTETT, a BUDA FOLK BAND, a TÁRKÁNY MŰVEK, a CIMBALOM DUO, valamint a CSÁNGÁLLÓ. A seregszemle mindezen együttesek mellett olyan előadókat is felvonultat, akik év közben ritkán fordulnak meg a Szabolcs megyei klubokban, noha a magyar könnyűzenei élet feltörekvő tehetségei között az elmúlt években egyre nagyobb elismerést vívtak ki maguknak.

A programok 90 százaléka ingyenes

A fesztivál eredeti célkitűzése továbbra sem változik: a vidámság és a derű mindenkié vagyis a programok 90 százaléka ingyenesen látogatható. Ez nagyban köszönhető a kormányzati és városi források mellett a helyi sikeres vállalkozóknak – különösképp a fesztivál főtámogatójának, Bige Lászlónak, aki beszédében hangsúlyozta, lokálpatriótaként fontosnak tartja, hogy egy vidám, összetartó város, illetve régió polgára legyen, ezért szívesen járul hozzá a fesztivál sikeréhez, lévén, hogy a város ilyenkor egyetlen nagy közösségi térré alakul át. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere számára is különös jelentőséggel bír a rendezvény, hiszen a minőségi programoknak köszönhetően évről-évre többen ismerhetik meg a város különleges atmoszféráját, az itt élők vendégszeretetét. Bár a programok döntő többsége Nyíregyházán lesz, a szervezők megyeszerte mintegy 20 települést vontak be a helyszínek közé.

Mácsai Pál is eljön

Akik a megyeszékhelyet választják, azokat már koradélutántól várja a VIDOR Falu, ahol napközben a gasztronómiáé és az élőzenéé, három este pedig a szabadtéri filmvetítéseké lesz a főszerep. Az első hétvégén a Korzó Színpadon 4 koncertet hallgathat meg a közönség. A Kossuth téren a VIDOR Terasz, és megszokott helyén a VIDOR Kert is várja a forgatagban megpihenni vágyókat, amire nagy szükség lehet, mivel az érdeklődők késő estig válogathatnak majd a különféle művészetek gazdag kínálatából: gyerekelőadások, bábszínházak, utcaszínházi előadások, dumaszínház, táncházak, irodalmi estek, képzőművészeti kiállítások, komolyzenei koncertek – és akik nélkül nem lenne teljes a VIDOR forgatag: artisták, pantomimesek, élő szobrok, mutatványosok, tűzzsonglőrök, karikaturisták. Az érdeklődők számára a részletes programokkal kapcsolatban az ingyenes műsorfüzetet, a www.vidor.eu oldalt és a hamarosan nyilvánosan is letölthető VIDOR mobil applikációt ajánlják a szervezők. A kulturális esélyegyenlőség javítását szolgáló ingyenesen látogatható rendezvények közül Kirják Róbert a vidéki helyszíneket, a bohócdoktorok látogatásait, valamint Mácsai Pál Villon-estjét emelte ki, amelyet Huzella Péterrel közreműködve nem csak a színház MŰvész Stúdiójában, de a nyíregyházi és tiszalöki büntetés-végrehajtási intézetben is meg fog tartani.

VIDOR Fesztivál: augusztus 25.-szeptember 2.

A VIDOR Műsorfüzet letöltése pdf-formátumban ITT

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés