Hirdetés

A paszabi Parno Graszt is nehezen vészelte át a pandémiát

www.hrkopo.hu

2021.06.17. 21:12

A paszabi Parno Graszt is nehezen vészelte át a pandémiát
www.hrkopo.hu

De sikerült, és már a koncertjeikre készülnek.

Hirdetés

Hirdetés

Hatalmas rajongótárora van nemcsak Szabolcs-Szatmár-Beregben, de az egész országban, sőt határainkon túl is a paszabi együttesnek, a Parno Grasztnak. 

 

A Paszabon és környékén élő csapat jól érzi magát, távol a nagyvárosok zajától.
Oláh József, a zenekar vezetője még a pandémia nehéz időszakáról is vidám és optimista hangulatban mesélt a hrkopónak. Az együttes gyakran az adakozás és jótékonykodás élményéből merít energiát. A tagok rendszeresen támogatnak amatőr zenészeket, és részt vesznek sérültek vagy rászorulók programjain is.

E hatalmas zenei csoportosulás szervezése, összetartása és 34 éve életben tartása nem kisebb feladat, mint egy vállalkozást vezetni. Akár úgy is tekinthetünk rá, mint egy vállalkozásra. 

A zenei menedzser az ügyvezető, és Oláh József szerint ő a brigádvezető.

A menedzser vállalja el a munkát, és én irányítom az embereket. Kiosztom a feladatokat, és összehangolom a munkát - mondta.

A kérdésre, hogy pénzügyi döntésekben, a szponzorokkal való megállapodásokban a menedzsernek önálló döntéshozatali joga van, vagy vele ezeket megbeszéli-e, úgy felelt:

"Én nem szeretek pénzügyekkel foglalkozni, és nem is tartom magamat erre alkalmasnak. Előfordult már olyan helyzet, hogy elvállaltam egy fellépést a menedzser nélkül, és csúnyán átvertek, azóta én közelébe sem megyek a pénzügyeknek vagy az alkudozásnak. Azért van az ügyvezető, hogy ezt megoldja, én meg viszem a brigádot dolgozni. Mivel a tagok a családtagjaim is, így sokszor még nehezebb az irányítás, akadnak konfliktusok, de mindenki szereti, amit csinál, ezért végül mindent megoldunk, mert összetartunk."

A pandémia első időszakban várták, hogy eltelik ez a pár hónap, és minden újraindul, de be kellett látniuk, hogy nem csak pár hónapról lesz szó.

"Nagyon nehéz helyzetbe kerültünk. A mai gazdasági helyzetben szerintem a milliárdosokat leszámítva kevesen vannak, akik egy-másfél évig úgy tudják fenntartani magukat, hogy nem jön a megfelelő bevétel. Sajnos ezek nem mi vagyunk, és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye – ahol mindannyian lakunk - egyébként sem az a hely, ahol sok munka terem az embernek. Először az anyagi biztonság hiánya tűnt fel nekünk is, és ez okozott nehézségeket. De aztán a közönség és a zenélés kezdett rettenetesen hiányozni nekünk. Rájöttünk mi is, hogy színpad és közönség nélkül nem ugyanaz zenélni. Jobban hiányzik a zenélés, mint a pénz.

Csináltak egy online koncertet, de olyan online programot, amelyből igazán bevételt tudtak volna teremteni, nem tudtunk összehozni. Egyszerűen nem éri meg - folytatta.

A terveikről elmondta: 2022. március közepére van egy meghívásunk Dubaiba, de a többi külföldi fesztivált elhalasztották. A szervezők is bizonytalanságban vannak. 
Most a nyitás után viszont beindult az élet. Több felkérést is kaptak, amelyeknek most igyekeznek eleget tenni. Bizonyára mindenki arra törekszik, hogy minél hamarabb beinduljon az élet, és zenéljünk, amíg csak lehet. Remélem, nem lesz több ilyen helyzet, de mindenre fel kell készülni - tette hozzá Oláh József.

Parno Graszt

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés