Hirdetés

Hirdetés

Ő nem Klein Dávid! Kétszer ment fel a Csomolungmára!

2017.05.29. 14:10

Ő nem Klein Dávid! Kétszer ment fel a Csomolungmára!
Kilian Jornet rekordokra tör (Fotó: Magánarchívum)

Öt nap alatt!

Hirdetés

Kilian Jornet katalán hegymászó és ultrafutó öt napon belül már másodszor, ráadásul mindössze 17 óra alatt, rögzített kötelek és oxigénpalack nélkül mászta meg a Mount Everestet.

A 29 éves Jornet a Summits of My Life című blogján számolt be a teljesítményéről. Május 27-én hajnali két órakor hagyta el az északi, kínai oldalon lévő előretolt alaptábort és este 9 órakor jutott fel a 8848 méteren lévő csúcsra, írja az MTI.

Előzőleg május 22-én gyorsasági rekordot felállítva mászta meg az Everestet: 26 óra alatt,

oxigénpalack és rögzített kötelek segítsége nélkül ért fel a 8848 méteres magasságba az alaptáborból.

A kétszeri csúcsmászás Jornet Summits of My Life projektjének része, melynek keretében a sportoló felkeresi a világ emblematikus hegycsúcsait, hogy megmászásukkal gyorsasági rekordokat állítson fel.

A projektet 2012-ben a 4695 méteres Mont Blanc-on kezdte, majd megmászta a 4478 méteres Matterhornt, a 6168 méteres észak-amerikai Mount Denalit és az Argentínában lévő 6961 méteres Aconcaguát, gyorsasági rekordot állított fel a Mont-Blanc-on, a Matterhornon, a Denalin, az Aconcaguán és a Kilimandzsárón.

A magyaroknak egyszer sem sikerült. A napokban Suhajda Szilárd után Klein Dávid is visszafordult a Mount Everestről a 8848 méteres csúcs elérése nélkül. Klein Dávid a magyarok közül elsőként akart oxigénpalack használata nélkül feljutni a világ legmagasabb pontjára. Közleménye szerint a kiszámíthatatlan időjárás és a nagy szél miatt vallott kudarcot az expedíció.
mount everesthegymászás

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés