Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Régi álom válik valóra Nyíregyházán

| 2018. 10. 19. | 17:54:00
Jövő szeptemberre elkészül az uszoda.
Régi álom válik valóra Nyíregyházán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Régi álma válik valóra Nyíregyháza lakosságának, elérhető közelségbe került a belvárosi uszoda megvalósítása. Pénteken ugyan még csak az alapkövét, pontosabban az időkapszuláját tették le, de a háttérben egy pillanatra sem álltak le a munkagépek. Jövő szeptemberben itt már úszni fognak a gyerekek és a felnőttek.

Nyíregyházán évtizedek óta komoly bázisa van az úszásnak, a vízilabdának is. Ünnepnap október 19. a vízi sportok kedvelői számára, hiszen délelőtt a nyár óta felújítás alatt álló Júlia Fürdőben folyó, közel 300 milliós beruházást tekintette meg a városvezetés (átadás október 31-én), délután pedig már egy közel 2,5 milliárdos uszodafejlesztés alapkövét rakták le a Hunyadi és a Szegfű utca sarkán.

A város életében kiemelkedő eseményen részt vett Szabó Tünde, az EMMI sportügyekért felelős államtitkára, Nyíregyháza országgyűlési képviselője, úszóolimpikon, Vári Attila olimpikon vízilabdázó, a Magyar Vízilabda Szövetség frissen megválasztott vezetője, akinek ebben a minőségben a nyíregyházi volt az első hivatalos programja. A város képviseletében Kovács Ferenc polgármester, valamint az Aqua SE sportolói és vezető tisztségviselői, a többi között Kőhalmi Richárd elnök.

Kovács Ferenc polgármester azzal kezdte: Nyíregyháza legfontosabb sportlétesítménye épül meg a Bujtoson, a lakók évtizedek óta dédelgetett vágya válik valóra. A beruházást megelőzően végezték el a Szegfű utca négysávossá alakítását, illetve kiépültek a szükséges közművek.

A nyereséges vállalatok által átengedett adóforintokhoz (tao) 30 százalék önerőt kapott az államtól a város, a beruházásban együttműködő partner az Aqua SE.

A 2,5 milliárdos projekt keretében tízpályás, 50 méteres versenymedence épül, 220 cm vízmélységgel, mellé egy 25 méteres tanmedence, 250 férőhelyes, galériás nézőtér, öltözők, várók, orvosi szoba. A fedett uszodára napelemeket telepítenek.

Szabó Tünde államtitkár, aki hajdan a sóstói uszodában készült versenyeire, visszaemlékezett arra, hogy az álmuk egy városi fedett uszoda volt. Szólt arról is, hogy a kormány célja: 10 éves koráig minden gyermek tanuljon meg úszni. Ezzel valószínűleg az egész világon egyedülálló hazánk. A TTT-program három betűje pedig: tanuszoda, tornaterem, tanterem. Az úszás az egyetlen olyan sportág, amelyik ismeretének hiánya akár halálos tragédiához is vezethet.

Az uszoda építésének előkészületei 2016-ban indultak a város és az Aqua SE együttműködésének köszönhetően, fontos mérföldkő volt a Magyar Vízilabda Szövetséghez benyújtott, sikeres pályázat, amelyet a Reorg-Consult Kft. készített. A terveket a Keletterv Kft. készítette, a kivitelező a debreceni Keviép Kft.

Az időkapszulát Szabó Tünde, Kovács  Ferenc, Vári Attila, Kőhalmi Richárd és az Aqua SE két tehetséges sportolója, Szurovcsák Ivett úszó és Szanics Gergely a vízilabda csapat kapitánya helyezte el a földben kialakított hüvelyben.

  Cs.K.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés