Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ősszel már nyit is az uszoda

| 2019. 02. 05. | 16:58:00
Rohamléptekben készülnek a nyíregyházi sportlétesítmények.
Ősszel már nyit is az uszoda
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sorra épülnek Nyíregyházán a sportlétesítmények, a jégpálya tavaly tavaszi átadása óta megkezdődött, és gőzerővel folyik az uszoda építése a Continental Aréna mellett, várhatóan tavasszal kezdődhez a vasutas pályára tervezett beruházás kivitelezése, és még ebben az évben a városi stadionban is munkához láthatnak a kivitelezők. A beruházásokat Kósa Árpáddal, a polgármesteri kabinet vezetőjével vettük számba.

[Beillesztett cikk: Télen is épül a nyíregyházi uszoda]

Az Atlétikai Centrum közbeszerzési eljárása a végéhez közeledik – mondta -, a pályázatokat februárban kell beadni, tavasszal eredményt hirdetnek, és a remények szerint még abban a hónapban elindul a beruházás. Összesen közel 7 milliárdos forrás áll rendelkezésre a Tiszavasvári úton sportolásra már alkalmatlan pálya korszerűvé tételére.

Sportszálló

Méltatlan körülmények között edz itt sok, szép eredményt elért sportoló (női focisták, vívók, súlyemelők, tollaslabdázók, atléták). A remények szerint azonban 2020 végére átadják az új Atlétikai Centrumot, mely egyaránt lesz alkalmas a szabadidősportra és nemzetközi versenyek megrendezésére is. A projekt része egy sportszálló megépítése is. A kivitelezés 600 napot vesz majd igénybe. Ennek a tervei egyébként már három évvel ezelőtt is készen álltak, akkor közel 4 milliárdra becsülték a költségeket, csak nem indult el a program a maga útján. Miután sokáig állt, aktualizálni kellett, így lett az összeg közel 7 milliárd.

Koncertek is lesznek

A Sóstói úti stadion állami beruházásban zajlik majd. Korábban hatezer férőhelyesre tervezték a lelátót, ám felmerült az igény egy nagyobb befogadóképességűre, amely nem csak a focit szolgálja. Kovács Ferenc polgármester közbenjárására a nagyobb, immár nyolcezres stadion alkalmas lesz koncertek, fesztiválok befogadására is. Mellette futókör is épül. A stadion nyitott lesz, bárki használhatja. A beruházás valószínűleg a fociszezon végén kezdődik, a bontással.

Az uszoda mintegy 2,5 milliárdos költségvetésből valósul meg. Nagyon régi igénye volt már a nyíregyháziaknak a jégpálya, melyet tavaly tavasszal adtak át, illetve egy uszoda a városban. Ritka az ilyen építkezés, mondja Kósa Árpád, minden ütemterv szerint zajlik, minden rendben van, ősszel át is adják. A másik két beruházáshoz hasonlóan ez sem kerül pénzébe a városnak. TAO-s beruházásban épül, az Aqua SE számára az önerőt az EMMI biztosította, csakúgy, mint a jégpályához.

[Beillesztett cikk: Régi álom válik valóra Nyíregyházán]

Nullszaldós

Érdekességként említette meg a kabinetvezető: a jégpálya az országban egyedülállóan nullszaldós, és ezt annak köszönheti, hogy az oldalai nincsenek befedve. Ha úgy lenne, akkor az önkormányzatnak évi 100 millió forintjába kerülne, hisz fűtő-hűtő rendszer beépítésére és működtetésére is szükség lenne – közölte Kósa Árpád, hozzátéve: így viszont egy fillért sem kell adnia a városnak. A jégpálya teljes kihasználtsággal, nyitás óta szinte folyamatosan telt házzal működik. Emlékeztetett arra, hogy több korosztálynak is indítottak foglalkozást, közülük kiemelkedően népszerű az ovikori. A korcsolyapálya várhatóan március közepéig tart nyitva.

Cs. K.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés