Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hosszú Katinka 100 nappal az olimpia előtt kapta meg a második oltást

| 2021. 04. 13. | 10:29:00
A magyar sportolók oltását már január végén megkezdték.
Hosszú Katinka 100 nappal az olimpia előtt kapta meg a második oltást
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szerdához képest száz nap múlva kezdődik a tavalyról idénre halasztott nyári olimpia, melynek rendezési jogát Tokió 2013. szeptember 7-én nyerte el. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hét és fél éve Buenos Airesben, a 125. ülésén hozta meg a döntését. A három pályázó közül a szavazás első körében is Tokió végzett az élen, ám az abszolút többséget nem szerezte meg. Isztambul és Madrid azonos eredménnyel zárt, közöttük újraszavazással döntöttek a NOB tagjai. Végül a török város maradt versenyben a második körre, melyben ismét Tokióra voksoltak többen. A döntő körben a japán főváros 60, míg Isztambul 36 szavazatot kapott. Ezzel eldőlt, hogy 1964 után Tokió másodjára rendezhet nyári játékokat.

A tokiói nyári játékok megnyitója eredetileg 2020. július 24-re volt kitűzve, a versenyek pedig a két nappal korábbi rajttól augusztus 9-ig tartottak volna. A 2019 végén elindult és 2020 tavaszára világméretűvé vált koronavírus-járvány miatt, március 24-én robbant a hír: bejelentették, hogy elhalasztják a tokiói olimpiát.     Március 30-án pedig meg is születetett az új időpont: 2021-ben július 23-án kezdődik hivatalosan a tokiói olimpia, és augusztus 8-ig tart.

Az egyik legfrissebb felmérés szerint pedig a japánok 72 százaléka a koronavírus-járvány újabb hullámától való félelme miatt azt szeretné, ha törölnék az olimpiát, vagy ismét módosítanák az időpontját. A megkérdezettek 39,2 százaléka a törlés, míg 32,8 százaléka az újabb halasztás mellett foglalt állást. Csupán 24 százalékuk gondolja úgy, hogy idén nyáron kellene megrendezni az olimpiát és a paralimpiát a japán fővárosban. A válaszadók 92,6 százaléka elismerte, hogy aggódik a vírus újbóli megjelenése miatt, körülbelül 60 százalékuk pedig azt mondta, nem elégedett az oltóanyagok bevezetésének ütemével.

A nyári - és a 2022-es pekingi téli - olimpiára készülő magyar sportolók koronavírus elleni oltását már január végén megkezdték. Hosszú Katinka kedden kapta meg a második védőoltást – olvasható a Semmelweis Egyetem Facebook-oldalán. A háromszoros olimpiai, kilencszeres világ- és tizennégyszeres Európa-bajnok magyar úszónőt  Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora oltotta be a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán, Budapesten.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés