Hirdetés

Végre a királynő is bemutatkozik Tokióban. Nyíregyháza is érdekelt!

2021.07.29. 12:22

Végre a királynő is bemutatkozik Tokióban. Nyíregyháza is érdekelt!
Allyson Felix első világbajnoki címét Debrecenben szerezte a 2001-es ifjúsági vb-n. Most 35 évesen, anyaként lehet olimpiai bajnok (Fotó: athletics.org)

Az atlétika a kezdetektől a játékok egyik csúcspontjának számít.

Hirdetés

Hirdetés

Az Olimpiai Stadionban pénteken elkezdődnek a sportok királynőjének is nevezett atlétika versenyei a tokiói olimpián, 19 magyarral. Közülük az első napon, a délelőtti programban 800 méteren Bartha-Kéri Bianka és 400 m gáton Koroknai Máté lesz érdekelt, míg délután a legutóbbi játékokon, Rióban bronzérmes súlylökő, a szülése után visszatért Márton Anita mutatkozik be a selejtezőben.

A magyar atléták 39 érmet - köztük tíz aranyat - szereztek eddig az olimpiákon, a dobogós helyezés azonban Tokióban bravúrnak számítana. A legnagyobb eséllyel erre a hétpróbázó Krizsán Xénia pályázhat, aki májusban, a rangos götzisi versenyen 6651 pontos országos csúccsal győzött. Összességében két-három döntős eredmény várható a csapattól.

Az atlétika a kezdetektől a játékok egyik csúcspontjának számít.

Tokióban 48 számban - 24 férfiben, 23 nőiben, valamint a programban először szereplő vegyesváltóban - avatnak bajnokot és gazdára talál az 1000. olimpiai arany a sportágban.

Várhatóan ismét az amerikai versenyzők viszik majd a prímet, akik eddig 335 első helyezést gyűjtöttek. A legnagyobb érdeklődéssel várt szám ezúttal is a férfi 100 méter lesz, ahol a győztest 13 év után először nem Usain Boltnak hívják majd. A nyolcszoros olimpiai bajnok jamaicai szupersztár uralta a 100 és a 200 métert az elmúlt három játékokon, hozzá hasonló kimagasló egyénisége ezúttal nincs a két vágtaszámnak, így nyílt a dobogós helyek sorsa.

A nőknél ott lesz a mezőnyben a hat aranyával a legeredményesebbnek számító amerikai Allyson Felix, aki kislánya megszületése után, 35 évesen gyarapíthatja tovább ötkarikás érmeinek a számát (9). Felix 400 méteren indul, de dobogóra inkább a 4x400-as vegyesváltóval állhat. Ha ez sikerül, a harmadik atléta lesz a finn Paavo Nurmi (12) és az amerikai Carl Lewis (10) után, aki legalább tíz medált szerez ötkarikás játékokon.

atlétikaolimpiaTokió 2020

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés