Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Olimpiai bajnok a Nyíregyházi Egyetem volt hallgatója!

| 2021. 08. 26. | 16:14:00
Veres Amarilla kerekesszékes párbajtőrben győzött Tokióban.
Olimpiai bajnok a Nyíregyházi Egyetem volt hallgatója!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Veres Amarilla aranyérmet nyert a kerekesszékes vívók párbajtőrversenyében augusztus 26-án a tokiói paralimpián. 

A nők A kategóriás küzdelmében – azaz a vívás szempontjából kevésbé sérültek között – Veres a csoportjából simán jutott tovább négy győzelemmel és egy vereséggel, ezzel együtt 16 fős mezőny hiányos 16-os tábláján így is vívnia kellett. Ott előbb az amerikai Shelby Jensent fölényesen verte, majd az orosz Alena Jevdokimovát nagy küzdelemben múlta felül, a fináléért pedig taktikus vívással győzte le a kínai Csing Pient.

A döntőben egy másik kínai vívóval, az öt éve, Rio de Janeiróban háromszoros paralimpiai bajnok Zsung Csinggel mérkőzött. A lendülete nem tört meg az utolsó asszóra sem, mert bár sokáig az ellenfele vezetett, 10-10-nél sikerült egyenlítenie a BVSC-Zugló 28 éves vívójának, aki rögtön ezután azzal került előnybe, hogy Zsung elemelkedett a székből, amiért büntetés járt. A következő akciónál Verest tusát vették el, hasonló okból, így 12-10 helyett 11-11 lett, de a következő találatot megint a magyar párbajtőröző adta, és onnan már csak nőtt a különbség.

A magyarok közül korábban csupán Szekeres Pál tudott győzni kerekesszékes vívásban paralimpián – Barcelonában és Atlantában összesen háromszor –, így Veres Amarilla az első magyar női bajnok.
Veres Amarilla a magyar küldöttség második érmét szerezte Tokióban, szerdán Konkoly Zsófia (S9) második lett 400 méteres gyorsúszásban.

Veres Amarilla 1993-ban született Békéscsabán, bal oldalára veleszületett bénulással. 13 évesen kezdett el vívni, akkoriban még az épek között. Később kiderült, hogy betegsége miatt nem követheti az eddigi edzéstervet, ezért vívóedzőnek állt. Segédedzőként tevékenykedett, majd kipróbálta a kerekesszékes vívást és hamarosan már nemzetközi versenyeken is indult. 2016-ban Rióból, az első paralimpiájáról, már bronzérmesként térhetett haza. A sport mellett tanulmányaira is nagy figyelmet fordít, sportszervezésből diplomázott a Níregyházi Egyetemen.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés