Amikor a sportot padlóra küldték a csalók

BeA

2021.10.15. 16:03

Amikor a sportot padlóra küldték a csalók
(Fotó: Netflix)

Hat történet hat különböző sportágból - dokusorozat a Netflixen.

Hirdetés

Hirdetés

A sport és a csalás néha együtt jár, így rontva meg a tisztességes játékot. A Netflix új dokumentumsorozata hat történetet mutat be a sportvilágból, amikor a sport eszmeisége csorbát szenvedett. Hat botrány hat különböző sportágból – mindegyik nagy sajtóvisszhangot kapott annak idején, most pedig az érintettek elbeszélései alapján idézhetjük fel a történteket. A szereplők, egykori élsportolók, edzők, sportvezetők, bűnözők és a mocskos ügyek után nyomozó rendőrök szemszögéből is megismerhetjük a csalás kibontakozását, majd leleplezését.

Az egyik epizód az olasz futballt megrázó, Calciopoli néven elhíresült ügyet járja körül, amikor Luciano Moggi, a Juventus sportigazgatója maffiafőnökként terrorizálta a játékvezetőket, és ami miatt a rekordbajnok torinói klubot kizárták az olasz élvonalból. Egy másik epizód a 2002-es Salt Lake City olimpia botrányát idézi fel, amikor az orosz páros bírói csalással végzett a kanadai duó előtt. A botrány alapjaiban rengette meg a sportág szövetségét, de az egész olimpiai mozgalmat is. Azt gyanították, hogy az orosz maffiának is köze volt az ügyhöz, de ezt a szálat az FBI-nak azért nem sikerült bizonyítania.

Ugyancsak megrázó az arizonai egyetemisták 1994-es története. Az Arizona State kosárlabdacsapatának két, fekete gettóban felnőtt sztárjátékosa néhány tízezer dollárért bundáztak, elpuskázva így azt a lehetőséget, hogy néhány év múlva dollármilliókért pattogtassanak az NBA-ben. Hasonló bundabotrányba bukott bele Dél-Afrika ikonja, Hansie Cronje krikettjátékos, akinek a sztorija az Apartheid-korszak utáni ország népét rendítette meg.

A Bad Sport című dokusorozat magyar felirattal érhető el a Netflixen.

 

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés