Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Átadták a nyíregyházi atlétikai centrumot

| 2022. 02. 22. | 14:45:00
Összesen 7,5 milliárd forintból épült fel.
Átadták a nyíregyházi atlétikai centrumot
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Február 22-én átadták a 7,5 milliárd forintból, kormányzati támogatás segítségével felépített új atlétikai centrumot Nyíregyházán – közölte az MTI. Az eseményen Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta, a magyar történelem legnagyobb léptékű sportlétesítmény-fejlesztése zajlik az országban, melynek egyik újabb "ékköve" az új nyíregyházi atlétikai komplexum.

– Nyíregyháza ennek az újabb fejlesztésnek köszönhetően továbbra is a sportág egyik haza fellegvára marad, és a remények szerint a következő években újabb bajnokokat tudunk itt köszönteni – jelentette ki az államtitkár. Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke köszöntőjében sporttörténelmi pillanatnak nevezte a létesítmény átadását, amely szavai szerint "páratlan és egyedülálló" a magyar atlétika 125 éves történetében. – Soha ilyen infrastruktúrát nem használhattunk, nem avathattunk ebben az országban – fogalmazott a sportági szövetség vezetője.

A sportolói karrierje egy részét Nyíregyházán eltöltő szövetségi elnök kifejtette, az atlétika minden sport alapja, olyan mozgásforma, amely szinte minden sportágban megtalálható. – Minden lépés, minden tett, forint, minden csepp izzadság és minden energia, ami az elmúlt közel tíz évben az atlétikának szántak, az egyetemes magyar sportot és az ország egészét szolgálja – mondta. Emlékeztetett, 2023-ban atlétikai világbajnokságot rendez Magyarország, amely elsősorban a magyar atlétikasport fejlesztését fogja szolgálni.

– Célunk, hogy egyre többen kezdjék el az atlétikát az iskolákban, a diáksport-egyesületekben és a szakosztályokban, és ebben jó úton járunk: 2021-ben már harminc százalékkal több gyerek kezdte el az atlétikát és tette meg az első lépéseket egy sportos élet és talán egy szép sportkarrier irányába –fogalmazott Gyulai Miklós. A szövetség elnöke megjegyezte, a hétvégén – az első, Budapesten kívüli helyszínen – rendezendő fedett pályás atlétikai magyar bajnokságnak a nyíregyházi komplexum lesz a házigazdája, a minden szakmai igényt kielégítő, modern létesítmény pedig a jövőben több ezer gyereknek ad majd lehetőséget edzésre és sportolásra.

Az átadón Kovács Ferenc, Nyíregyháza Fidesz-KDNP-s polgármestere felidézte, Nyíregyházának komoly múltja van a magyar atlétikában, ezért volt fontos egy új sportági központ megépítése. – A sportinfrastruktúra-fejlesztéseknek köszönhetően már elkészült a Continental Aréna, a jégpálya, a városi uszoda, ehhez csatlakozott most az atlétikai centrum, de elkezdődött az új stadion építése is, illetve hamarosan új teniszcentruma lesz a városnak – tette hozzá.

– Sikerült egy olyan sportkoncepciót megvalósítani a nyírségi megyeszékhelyen, amelynek létesítményei nemzetközi minősítésekkel rendelkeznek, közép-európai szinten egyedülállóak, valamint nemcsak a profi sportolókat, hanem a szabadidősportot is kiszolgálják – közölte Vinnai Győző, Nyíregyháza térségének másik fideszes országgyűlési képviselője.

A csaknem 12 ezer négyzetméter alapterületű sportcentrumban egy négyszáz méteres szabadtéri atlétikai pályát, egy 48 férőhelyes sportszállót és egy fedett atlétikai csarnokot alakítottak ki. A régi NYVSC-pálya helyén felépített, a nemzetközi szövetség előírásainak is megfelelő centrum 600 férőhelyes csarnokában az atlétákat hatsávos futópálya várja, amely a magasugrás, a távolugrás, a rúdugrás valamint a súlylökés lebonyolítására alkalmas pályafelülettel egyaránt rendelkezik.

A csarnok kiszolgálóhelyiségeiben öltözőket, szertárakat, konditermeket, közvetítőállást és orvosi szobákat létesítettek. A szabadtéri, térvilágítással rendelkező atlétikai pályához 570 férőhelyes lelátót építettek, a sportolók kényelmét és felkészülését a sportszállóban kétágyas szobák, étterem és közösségi terek szolgálják ki.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés