Hirdetés

Bánhidi: csoda, hogy nem kerültünk diliházba

mti

2022.02.18. 15:40

Bánhidi: csoda, hogy nem kerültünk diliházba
A Liu testvérek Pekingben (Fotó: mti)

Hazatért Pekingből a gyorskorcsolya-válogatott.

Hirdetés

Hirdetés

Fáradtan, de elégedetten értékelték a pekingi téli olimpián elért eredményeket a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott tagjai a pénteki hazaérkezést követően.

A tokiói nyári olimpiát nem az eredeti időpontban rendezték és legalább ugyanannyi oka volt, hogy ez történjen a pekingi téli játékokkal is, szerencsére nem így történt. Az elindulás előtti napokban volt csúcsponton Magyarországon a koronavírus-járvány omikron variánsa, így nem tudhattuk, mikor és kire sújt le a kaszás. Nem tudom elmondani, milyen volt ezzel kelni és feküdni. Csoda, hogy nem kerültünk diliházba

 - mondta a pénteki sajtótájékoztatón Bánhidi Ákos edző-menedzser, aki szerint a sikerekhez kellett, hogy az 500 méteren aranyérmes Liu Shaoang nem omlott össze a pozitív teszteredménye után, de kellettek az itthon maradó csapattagok, akik önként jelentkeztek edzőtársnak a fertőzést kockáztatva. Bánhidi úgy vélte, reális a magyar csapat szereplése,

mert jártak a mennyben és a pokolban is, ennek pedig az egy arany- és két bronzérem lett az eredménye.

Csang Csing Lina, a válogatott kínai vezetőedzője szintén elégedett az eredményekkel és a szakmai stáb munkájával is, mint mondta, hasonlóra számítottak a játékok előtt. Reményét fejezte ki, hogy a következő, milánói téli olimpiáig megkapják a bizalmat, mert akkor talán még sikeresebb szereplés is összejöhet.

Ha van pénz...

Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) elnöke azt emelte ki, hogy a kormány a csapat legnagyobb támogatója. Szerinte azt sikerült bebizonyítani, hogy a magyarok vannak olyan ügyesek, mint a sportági nagyhatalmak képviselői, ha rendelkezésre állnak a megfelelő körülmények. Hangsúlyozta, hogy a short track élmezőnyébe tartozó Kínában például 300 ezren indulnak a nemzeti bajnokságon, Hollandiában és a Koreai Köztársaságban nemzeti sportnak számít a korcsolyázás, amelynek őshazája a szintén kiemelkedő Kanada.

Ezek közül mi vagyunk a legkisebbek, mégis sikerült felvenni a versenyt. Phjongcshangban 15, Pekingben már 20 ponttal zártunk. Ez a legnagyobbaknak sem mindig sikerül

 - mondta a sportvezető, aki Gyulay Zsoltnak, a Magyar Olimpiai Bizottság új elnökének is köszönetet mondott a sportdiplomáciai segítségért, melyet az 1000 méter döntője után nyújtott azzal, hogy MOKSZ-szal közös levelet írt a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak Liu Shaolin Sándor kizárása kapcsán.

A magyarok minden idők legsikeresebb téli olimpiáján három érmet szereztek: Liu Shaoang 500 méteren győzött - ezzel ő lett az első magyar egyéni téli olimpiai bajnok -, 1000 méteren harmadikként zárt, akárcsak a vegyesváltóban Jászapáti Petrával, Kónya Zsófiával, Liu Shaolinnal és Krueger John-Henryvel. Ezen kívül 1500 méteren Liu Shaoang negyedik, bátyja, Liu Shaolin pedig hatodik volt, ahogy a címvédőként induló férfi váltó is.
Kósa LajosgyorskorcsolyaRövidpályás gyorskorcsolya

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés