Hirdetés

Magyarország legsikeresebb férfi-kézilabdacsapata a BL-döntőben

Szabolcsihir.hu

2022.06.07. 13:37

Magyarország legsikeresebb férfi-kézilabdacsapata a BL-döntőben

A Veszprém a világ elsői között – a csapat múltja, jelene és jövője.

Hirdetés

Hirdetés

Van néhány olyan sportág és bajnokság a világon, amelyben a magyar csapatok a legjobbak közé tartoznak. Ilyen sportág például a vízilabda és a kézilabda is, bár utóbbi vonatkozásában inkább klubszinten erős kifejezetten Magyarország, gondoljunk a nőknél a Győrre és a férfiaknál a Veszprém csapatára. A története során jó pár néven ismert Telekom Veszprém KC 26-szoros magyar bajnok, 28-szoros kupagyőztes és négyszeres EHB Bajnokok Ligája döntős, szóval elég hosszú az eredménylistája, miközben tényleg csak a legjobb és leginkább kiemelkedő eredményeket mutattuk be egy mondatban. Legközelebb a 2021-2022-es szezon BL négyes döntőjében szurkolhatunk nekik, amelyet június 18-19-én játszanak Németországban.

Nincs nagyon olyan bajnoki vagy nemzetközi kupamérkőzés, ahol ne ők lennének az esélyesek, a bajnokságban minden egyes vereségük hatalmas szenzáció és komoly ritkaság. Így a sportfogadásban vagy a JohnnyBet oldala által üzemeltetett Tippadó Liga küzdelmeiben is lehet építeni a veszprémi csapatra. A Tippadó Liga egyébként egy teljesen ingyenes tippverseny, ahol bárki megoszthat kézilabda tippeket is a közösséggel, és amennyiben ezek jó tippek, akkor még extra pénzhez is juthat a tippelő.

És hát a Veszprém kapcsán azért elég nehéz mellélőni a tippekkel az elmúlt éveket figyelve. Maga a verseny nagyon egyszerű, hiszen a felhasználók csak megosztják az ingyenes tippeket, amelyeket bárki felhasználhat valódi fogadásokra is. Akik a legjobb tippeket adják, a legjobb helyre kerülnek a ranglistán és a végén a győztes komoly pénznyereményekben részesülhet!

A veszprémi kézilabda története a kezdetektől

Veszprém városában egyértelműen a fő sportágnak a kézilabda számít, amely komoly történelemmel bír itt, bár nem a most ismert kézilabda csapat volt az, amelyik elvetette a magokat. Volt itt egy Bakony Vegyész TC néven ismert csapat, amelynek férfi szakosztálya nagyon nem mutatott fel komoly eredményeket. Így alapították meg 1977-ben a Veszprémi Építők néven a mostani kézilabda csapat elődjét, amely rögtön át is vette a BVTC férfi szakosztályát. Ekkor indult el az a fényes karrier, amit most is megélhetnek a csapat szurkolói, hiszen a gárda félelmetes eredményeket felmutatva 1981-ben felkerült a magyar kézilabda első osztályába.

Már az első szezonjukat ezüstéremmel zárták, de a történelem lapjaira azzal írták be magukat, hogy minden elsőosztályú szezonjukban érmet szereztek. Bajnokok először 1985-ben lettek, de az 1992-es szezontól páratlan sikerszériával alapozták meg hírnevüket. Ugyanis onnantól kezdve 23 szezonból 20-ban bajnokok lettek és csak három esetben szorultak a második helyre. Közben pedig felmutattak egy olyan három és fél éves időszakot is, amikor még csak ki sem kaptak tétmeccsen!

A Veszprém jelene és jövője

A csapat jelenkora, közelmúltja is méltó a múlthoz, hiszen ma is ritkaságszámba megy az, ha nem nyer meg egy bajnokságban minden meccset a Veszprém, legnagyobb riválisuk, a magyar bajnokság másik kiemelkedő gárdája, a Szeged az egyetlen olyan csapat, amelyik képes őket megszorítani egy-egy meccsen. A 2021-2022-es bajnokság alapszakaszában is a Veszprém 26 meccséből 24-et megnyert két döntetlen mellett, így három pont előnnyel végzett a Szeged előtt, miközben a harmadik helyezettet 14 ponttal szakították le magukról.

A jövőképet tekintve nem nagyon kell félteni a Veszprém csapatát attól, hogy a hazai bajnokságban és kupában akár bárki meg is fogja tudni őket szorítani. Vannak persze komoly összecsapásaik a Szegeddel, de a keretüket, hátterüket figyelembe véve igazából nem a hazai bajnokság számukra a kihívás, akár már most aláírhatjuk, hogy megnyerik a következő szezont is. A nemzetközi kupaporondon kell odatenniük magukat, ugyanis történetük során négyszer jutottak be az EHF Bajnokok Ligája döntőjébe, de ott egyszer sem tudtak nyerni – legutóbb egyébként ez 2019-ben történt.

Az igazi kihívás: az EHF Bajnokok Ligája

Ahogy az előzőekben már esett róla szó, a Veszprém csapata legutoljára 2019-ben tudott bejutni az EHF Bajnokok Ligája döntőjébe, de még nyerniük sosem sikerült a legrangosabb európai kézilabda kupasorozatban. A 2021-2022-es szezonban szintén sokáig úgy tűnt, hogy megint nem fog összejönni a döntő a csapatnak, hiszen csoportjukban 14 meccsből csak 8-at tudtak megnyerni. Ezzel azonban odakerültek a negyedik helyre, ami playoffot érő pozíciót jelentett számukra. A playoffban aztán elég könnyen kivívták a bejutásukat a legjobb nyolcba, majd onnan a négyes döntőbe. Bár még EHF Bajnokok Ligáját sosem sikerült a Veszprémnek nyernie, azért azt mindenképpen be kell látni a csapat elmúlt években nyújtott teljesítményét figyelve, hogy Európa és a világ egyik legjobb kézilabdacsapatáról van szó.

A legnagyobb riválisok

Magyarország tekintetében a Veszprém egyértelműen legnagyobb riválisa a Szeged, amely 1991-től a mai napig az egyetlen csapat volt, amely többször is bajnoki címet tudott nyerni a Veszprém mellett (még a Dunaferrnek jött össze egy bajnoki cím 2000-ben). A bajnokságokban már évek óta más csapat nem is tudja nagyon megszorítani a csapatot, a Balatonfüred vagy éppen a Tatabánya időnként feltűnik elég erős kerettel, de Magyarországon a Szegeden kívül nincs nagyon ellenfél. A nemzetközi kupaporondon azért sokat szokott változni a helyzet az egyes csapatok erősségét illetően, de általánosságban elmondható, hogy a Kiel, a Barcelona, a Kielce, a Paris Saint-Germain, a Montpellier, a Flensburg és az Aalborg a legnagyobb ellenfél.

Veszprémkézilabda

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés