Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kialvatlanság okozta a halálos balesetet Székely közelében

| 2020. 01. 27. | 11:03:00
Vádat emeltek a kamionsofőr ellen.
Kialvatlanság okozta a halálos balesetet Székely közelében
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Több ember halálát eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja az ügyészség azt a kamionsofőrt, akinek kialvatlansága miatt a 4-es számú főúton, Székely közelében négy autó ütközött össze.

A Nyíregyházi Járási Ügyészség vádirata szerint a kamionsofőrként dolgozó vádlott tavaly május 28-án, kora reggel, a 4-es számú főúton tartott Záhonyból Nyíregyháza felé pótkocsis kamionjával. Ahogy Székely közelébe ért, utolérte a sértett által vezetett kisbuszt, mely balra akart lefordulni. A sértett behúzódott a felezővonalhoz, kirakta az irányjelzőjét, majd meg is állt, mert a szemből jövők miatt nem tudott bekanyarodni. Az ügyészség január 27-i közleménye szerint a kialvatlan, fáradt vádlott későn észlelte az előtte álló kisbuszt, fékezett ugyan, és jobbra is kormányozta a kamiont, de járművével nekiütközött a kisbusz hátsó részének. Azt átdobta a szemközti sávba, ahol a kisbusz összeütközött a szemből szabályosan közlekedő teherautóval, melynek vezetője fékezni sem tudott a váratlan helyzetben.

Az újabb ütközéstől a kisbusz visszasodródott a saját sávjába, majd az útpadkán megállt. A vele ütköző teherautó is áttért ebbe a sávba, ahol nekicsapódott a vádlott által vezetett kamion mögött közlekedő újabb kisbusznak, amit szintén az útpadkára lökött.

A baleset következtében az első kisbuszban utazó három személy a helyszínen életét vesztette, míg a kisbusz vezetője nyolc napon túl gyógyuló, többszörös csonttöréseket és egyéb sérüléseket szenvedett. Ugyanígy súlyosan sérült a kisbusz másik utasa is. Az utoljára ütköző kisbusznak egy utasa szenvedett combnyaktörést. A vádlott nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket szenvedett.

Az ügyészség a vádiratban azt indítványozta, hogy a bíróság fogházbüntetésre ítélje a vádlottat, valamint tiltsa el a közúti járművezetéstől. Amennyiben a vádlott az előkészítő ülésen beismerő vallomást tesz és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, az ügyészség négy év fogházbüntetést és négy év közúti járművezetéstől eltiltást indítványoz vele szemben kiszabni. Ebben az esetben nem lenne szükség a sértettek és a tanúk bíróságon való kihallgatására, továbbá mellőzhető lenne a szakértő meghallgatása is.

[Beillesztett cikk: Hármas karambol, hármas tragédia Székelynél]

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés