Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Legyen több helyi kosár közösség Szabolcs-Szatmár-Beregben!

| 2020. 02. 07. | 14:37:00
Márciusban egy lépéssel közelebb lehet a megoldás.
Legyen több helyi kosár közösség Szabolcs-Szatmár-Beregben!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egyre többen szeretnék egészséges, helyben termett, ellenőrzött élelmiszerből elkészíteni ételeiket, ám keresik az utat, hogyan juthatnak hozzá. Több településen már működnek helyi kosár közösségek, melyeknek előnye, hogy a vásárló tudja, honnan, melyik termelőtől került a kosarába az általa megrendelt zöldség, gyümölcs.

Az első közösségek létrehozásának gondolata 10-12 évvel ezelőtt szülelett meg, akkor sorra jöttek létre a csoportok. Mára azonban már csak 15-20 ilyen közösség működik, miközben az előzetes felmérések szerint 100-nál is több azoknak a településeknek a száma, ahol erre igény volna.

Jó példa lehet mások számára is a nyíregyházi, mely tavaly nyárra kinőtte a korábbi, Dózsa György utcai helyét, így átköltöztették a Hatzel térre.

A bevásárló közösségek elindításában segíthet az Egy lépés kampány, mely márciusban indul útjára.

"Egy ideje azt tapasztaljuk, hogy nagyon sok ember lelkében megfogant az a vágy, hogy jó lenne egy bevásárló közösség náluk is. De sokan úgy érzik, egyedül vannak"

- áll a kampány felhívásában.

"Csak egy lépést kell megtenni ahhoz, hogy kiderítsd, kik vannak még körülötted, akik szintén érdeklődnek, termelőként, vevőként, szervezőként, önkéntesként egy helyi bevásárló közösség létrehozása érdekében."

Aki úgy látja, településén is érdemes megszervezni a közösséget, a szervezéshez segítséget is kaphat, illetve működő példák megismertetésével az elindulást is segítik.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés