Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ismét robbantanak Nyírbátorban

| 2020. 06. 22. | 14:31:00
A város egyik jellegzetes, már használaton kívüli, leromlott állapotú épülete tűnik el.
Ismét robbantanak Nyírbátorban
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az UNILEVER Magyarország Kft. nyírbátori háztartásvegyipari gyára a következő időszakban új beruházást valósít meg a volt BUNGE Zrt. területén, emiatt a használaton kívüli, leromlott állapotú, állékonysági problémákkal küszködő építményeket le kell bontani - közölte Facebook-oldalán Máté Antal Nyírbátor polgármestere.

[Beillesztett cikk: Robbantottak Nyírbátorban]

A vasbeton gabonatároló silók robbantását június 23-án, kedden  11:00-13:00 óra között végzik el. A robbantások pontos időpontját szirénával jelzik. A robbantást a második, két rövid szirénahang után hajtják végre.

A magas, és nagyméretű építmények gyors, biztonságos és gazdaságos robbantásos bontását a miskolci DETONET Kft. végzi. A DETONET Kft. több évtizedes gyakorlattal rendelkező cég, amely a robbantásokat úgy végzi, hogy a védendő közművekben, lakóépületekben kár ne keletkezzen, személyi sérülés se történjen.

 

Ahhoz, hogy egy területen robbantási munkát lehessen végezni, hatósági engedélyre van szükség. A BUNGE Zrt. területén végzendő robbantási munkák engedélyét a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Műszaki Ellenőrzési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Bányászati Osztálya adta ki. (A polgármester Facebook-oldalán erről részletesen is ír.)

A DETONET Kft. olyan robbantástechnikai megoldásokat alkalmaz, amelyekkel a robbantások nemkívánatos hatásai (vibráció, zaj és repesz) az Általános Robbantási Biztonsági Szabályzatban megengedett értékek alatt maradnak. Ez azt jelenti, hogy

a BUNGE Zrt. telephelyének közelében élők ingatlanjaiban kár nem keletkezhet.

Annak ellenére nem keletkezhet kár, hogy a lakók bizonyos vibrációt éreznek és nagyon rövid idejű zajt is hallanak. Ezt igazolják az eddig elvégzett mérések a Bóni - és Táncsics utcában, amelyeket a lakóépületeknél és védendő közműveknél független szakértőkkel végeztettek - közölte Máté Antal.

Magas és nagytömegű építménynél a lerobbantott objektum is vibrációt kelt környezetében, ezért a siló becsapódási pontjában megfelelő magasságú homoksáncot építettek a vibrációs hatások csökkentéséért. Természetesen a vasbeton siló robbantásakor is a robbantások szeizmikus és léglökési hatását a vasbeton silókhoz legközelebbi épületeknél a Bóni és Táncsics utcákba és a védendő objektumoknál független szakértő mérni fogja.

A robbantásról készített jegyzőkönyvet és a mérési eredményeket átadják az UNILEVER Magyarország Kft.-nek és az illetékes kormányhivatal Bányászati Osztályának.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés