Földi és légi úton is irtják a szúnyogokat Szabolcs megyében

szabolcsihir.hu

2020.07.13. 11:06

Földi és légi úton is irtják a szúnyogokat Szabolcs megyében

A lárvák ellen biológiai irtószert használnak.

Hirdetés

Hirdetés

A következő napokban 11 térség csaknem 500 településén, több mint 90 ezer hektáron folytatódik az országos szúnyogirtás – olvasható a katasztrófavédelem honlapján. A kezeléssel érintett térségek: a főváros nyolc kerülete, Békés, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Zala megye számos része, a Csepel-sziget és környékének települései, Csorna, Dunakanyar, Szekszárd és Szolnok térsége. 

A júniusi csapadékos időjárás miatt szinte mindenütt tömegesen vannak jelen a szúnyogok. A középső és nyugati országrészben a lárvatenyészőhelyek mérete csökkent, azonban a Tiszán levonult kisebb áradást követően a folyó mentén továbbra is jelentős területeken képesek szaporodni, ezért ott elhúzódó ártalomra kell számítani. A kifejlett szúnyogok, amennyiben a környezeti feltételek megfelelőek számukra, négy-hat hétig maradnak életben – olvasható.

A szakemberek az összefüggő, nagy kiterjedésű tenyészőhelyekre a következő napokban légi úton juttatják ki a lárvák elleni biológiai irtószert. A baktérium által termelt speciális fehérje az alkalmazott dózisban csak a szúnyoglárvákra hat, így közvetlenül a vízi élőhelyeken alkalmazható. Azokon a településeken, amelyeken már megjelentek a kifejlett szúnyogok, földi járműre rögzített úgynevezett melegködképző vagy permetezőberendezések segítségével irtják a vérszívókat. Az ULV eljárás szintén apró cseppekben juttatja ki az irtószert, de hő hozzáadása nélkül.

A permetfelhő csak kis mértékben észlelhető, a közlekedést nem zavarja, ezért forgalmasabb, városias területeken elsősorban ezt az eljárást alkalmazzák.
szúnyogirtásSzabolcs-Szatmár-Bereg megye

Szóljon hozzá!

Hirdetés