Halakat kínzott az orvhalász Tiszadobon

Szabolcsihír

2020.07.24. 12:05

Halakat kínzott az orvhalász Tiszadobon
A kép illusztráció

A taktakenézi férfire letöltendő börtönbüntetést kér az ügyészség.

Hirdetés

Hirdetés

A Nyíregyházi Járási Ügyészség orvhalászat és állatkínzás miatt emelt vádat az ellen a középkorú férfi ellen, aki idén márciusban a Tisza árterületén a sekély vízben engedély nélkül halászott, majd a kifogott halakat egy víz nélküli vászon táskában tartotta, ezzel az állatoknak indokolatlan szenvedést okozott - közölte a Szabocklsihírrel Borsodi-Buss Emese megyei sajtószóvivő-helyettes.

A taktakenézi férfi március 1-én reggel megjelent Tiszadob külterületén, a Tisza árterületén, az ún. Árva tónál, és engedély nélkül egy tapogatóval halászott. A kifogott halakat először az oldalára kötött vászonzsákba rakta, majd a tóparton hagyott kerékpárja kormányára akasztott, víz nélküli szatyorban gyűjtötte, mindaddig, amíg a vízirendész nem igazoltatta.

A tapogató egy ősi csonkakúp alakú halászszerszám, mellyel a sekélyebb vizekben úgy lehet halászni, hogy azt a vízbe leborítják, ezzel megakadályozzák a hal menekülését, majd kézzel kiemelik a zsákmányt.

A vádlott egy fémből készült dróttapogatót használt, mellyel végigpásztázta a sekély tavat, és rövid idő alatt 27 kisebb méretű pontyot, süllőt, keszeget, csukát, kárászt és törpeharcsát fogott.

A halakat azonban nem ölte meg, hanem egy víz nélküli szatyorban tartotta, így az állatok lassú fuldoklásnak voltak kitéve. A halak egy része a rendőri intézkedésig el is pusztult.

A férfi a halászatra engedéllyel nem rendelkezett, és az állatoknak különös szenvedést okozott, ezért az ügyészség orvhalászattal és állatkínzással vádolja. Mivel korábban már elítélte a bíróság orvhalászat miatt, az ügyészség vele szemben szabadság elvonással járó, elzárás büntetés kiszabását indítványozta vádiratában.

 

TiszadobOrvhalászat

Szóljon hozzá!

Hirdetés