Pénzért táppénz: börtönt kérnek egy szabolcsi háziorvosra

szabolcsihir.hu

2020.08.11. 08:22

Pénzért táppénz: börtönt kérnek egy szabolcsi háziorvosra
A kép illusztráció

Vesztegetés elfogadása miatt vádolták meg.

Hirdetés

Hirdetés

Vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolja a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség azt a háziorvost, aki pénzért valótlanul igazolta egyik páciense keresőképtelenségét, illetve gyógyszereket írt fel úgy, hogy a betegeket meg sem vizsgálta.

A vádirat lényege szerint a Nyíregyháza közelében lévő településen dolgozó háziorvos egy betéti társaság nevében végezte a munkáját, melynek során igazolhatott keresőképtelenséget és írhatott fel gyógyszert is a páciensek részére. Az elmúlt év júniusában az egyik helyi lakos megjelent az orvosi rendelőben, és azt kérte a vádlottól, hogy két hétre visszamenőleg igazolja keresőképtelenségét. A vádlott erre hajlandó volt, de cserébe 13 ezer forintot kért a pácienstől. A férfi fizetett is a vádlottnak, majd azt kérte, hogy az egyébként az orvosi rendelőben meg nem jelent két gyermeke részére írjon fel gyógyszereket, amit a vádlott teljesített.

A 13 ezer forintért a vádlott megszegte a kötelességét, mert valótlanul igazolta a keresőképtelenséget, noha a páciense nem is volt ilyen állapotban, továbbá úgy írt fel gyógyszereket, hogy a gyermekeket nem vizsgálta meg, akiknek nem volt szükségük ezekre az orvosságokra.

Egyébként a férfi a valótlan igazolást nem használta fel táppénz igénylésére, és a recepteket sem váltotta ki, szándéka kifejezetten az volt, hogy lebuktassa a szerinte korrupt háziorvost.

A férfivel szemben a rendőrség az eljárást megszüntette, mert nem követett el bűncselekményt. Az ügyészség a beismerő vallomást tett háziorvost önálló intézkedésre jogosult személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolja, amely bűncselekményért a törvény szerint 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Amennyiben a vádlott az előkészítő ülésen beismerő vallomást tesz, és nem kéri a tárgyalás tartását, az ügyészség szerint 1 év 5 hónap börtönbüntetésre kell ítélni, valamint el kell tiltani az orvosi foglalkozás és a közügyek gyakorlásától is. Ezen felül a 13 ezer forint vesztegetési pénzre vagyonelkobzást kell elrendelni.

Az eljárás a Nyíregyházi Törvényszéken folytatódik.
korrupcióháziorvosvesztegetéstáppénz

Szóljon hozzá!

Hirdetés