Szabolcsi nagyi! Hívja az unokáját, mielőtt hinne a csalóknak

Szabolcsihír

2020.09.23. 16:12

Szabolcsi nagyi! Hívja az unokáját, mielőtt hinne a csalóknak
Jegyezze meg ezt a számot, és azonnal hívja, ha valaki azzal szédíti, hogy gyereke, unokája balesetet szenvedett! (Fotó: police.hu)

Ne dőljön be, és ne utaljon angol bankszámlára - se.

Hirdetés

Hirdetés

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ismét felbukkant az unokázós csalásnak elnevezett bűnelkövetés. Az elmúlt hetekben több bejelentés érkezett a rendőrségre arról, hogy ilyen típusú csalás elkövetését kísérelték meg ismeretlen tettesek - írják a police-hu oldalon.

Elsősorban időskorú állampolgárokat keresnek meg a csalók telefonon azzal, hogy egyik családtagjukat baleset érte. Az elkövetők meghatározott pénzösszeget kérnek mondván, hogy unokájuknak, vagy más hozzátartozójuknak anyagi segítségre van szüksége. A pénzösszeget korábban egy előre megbeszélt időpontban az elkövetők egyike személyesen vette át az áldozattól. Újabban egy angliai bankszámlaszámot adnak meg, arra kérik az átutalását.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a lakosság figyelmét, hogy

akihez ilyen tartalmú telefonhívás érkezik, kezelje azt kellő bizalmatlansággal, és a szükséges körültekintéssel járjon el.

Mielőtt bármilyen átutalást, vagy egyéb pénzügyi tranzakciót kezdeményezne, ellenőrizze az esemény valóságtartalmát. Vegye fel a kapcsolatot a hivatkozott családtaggal, vagy ha őt nem éri el, akkor egy olyan rokonnal, akinek tudomása lehet róla, ha valóban történt ilyen.

Figyelem! A csalók a bűncselekmények elkövetésére alaposan felkészülnek, és a kiszemelt áldozat bizalmának elnyerése, és meggyőzése érdekében, olyan valós információkat is közölhetnek, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak.

Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítsék a rendőrséget, hívják a 112-es segélyhívót!

Szóljon hozzá!

Hirdetés