Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bezárják a felújított szülészetet Mátészalkán?

| 2020. 10. 19. | 13:18:00
Futótűzként terjed a hír a megye második legnépesebb városában.
Bezárják a felújított szülészetet Mátészalkán?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mátészalkán és térségében el akarják venni az egészségügyi ellátáshoz való jogunkat is – jelentette ki sajtótájékoztatóján október 19-én Földi István (Jobbik), a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés tagja.

A képviselő elmondta: biztos forrásból tudja, hogy szerdán (október 21-én) bejelentés születik, és információi szerint körülbelül 14 nap múlva bezárják a mátészalkai kórház szülészeti osztályát.

– Nem engedhetjük. Kötelességünk mindent megtenni az itt élő családokért, itt élő gyermekekért. Nem szabhat gátat a Fidesz az itt élő emberek egészségügyi ellátásának – jelentette ki. Vázolta a megye gazdasági helyzetét, kitért arra, hogy a családbarát kormány a bérek szándékos alacsonyan tartásával, a munkaheylek tönkretételével, a szociális kiadások és az önkormányzati források megnyirbálásával az egészségügyi ellátáshoz való jogunkat is el akarja venni. A vásárosnaményi kórházhoz hasonlította a helyzetet, ahol szintén volt osztálybezárás.

A képviselő felszólította Kovács Sándor (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselőt, tegyen lépéseket annak érdekében, hogy a térségben élő emberek és a születendő nemzedékek számára biztosítsák bármi áron a szülészeti osztály működését. – A mátészalkai térség hatalmas – mondta.

2019-ben több mint 600 gyermek született a mátészalkai kórházban. Kiváló szakemberek dolgoznak itt - érvelt.

A Kocsordon (Mátészalka szomszédságában) élő Földi személyes példát is hozott: a Covid első hulláma idején született meg kisfia, akinek a születésénél a járványhelyzet miatt nem lehetett jelen, de tudja, hogy a feleségéről odaadóan gondoskodtak az osztály dolgozói.

Azt is hozzátette, azért érthetetlen számára a szándék, mert nemrég felújított szülészeti osztályt akar bezáratni – mint fogalmazott –  a családbarát kormány.

A mátészalkai kórház szülészeti osztályán 35 ápoló, 4 orvos dolgozik, 16 gyermekágy, 25 ágy, felújított műtő ál rendelkezésre. Miért kellett felújítani, miért kell most bezárni? – kérdezte Földi István.

Azt is elmondta, tüntetést fognak szervezni, melyre a mátészalkai és a térégben lévő embereket várják, hogy kiálljanak az osztály megmaradása mellett.

A Szabolcsihír kérdésére, elmondta: vasárnap szerzett tudomást róla. Az elmúlt 24 órában rengetegen keresték meg, hiteles, egészségügyi forrásból is próbált tájékozódni. Ott dolgozó emberek erősítették meg a bezárás tervét.

Megjegyezte: az ott dolozók munkahelye veszélybe került, a kismamáknak ezentúl Nyíregyházára vagy Fehérgyarmatra kell járniuk a megye második legnagyobb városából.

– Lesz pénzük az embereknek, hogy Fehérgyarmatra vagy Nyíregyházára bejárjanak? Tudjuk, milyen anyagi vonzatai vannak ennek. Ha családbarátnak mondja magát a kormány, ezt hogy gondolja? – tette fel a kérdéseket.

Utalt arra is, hogy bár vannak, akik szeretnék politikai mederbe terelni, ez véleménye szerint nem politikai kérdés, bár Kovács Sándor országgyűlési képviselő Facebook-oldalán azt írta: "ne csináljunk politikai kérdést a nőgyógyászati osztályból." A fideszes képviselő hozzátette: rendkívüli helyzetben ideiglenes intézkedések történnek.

– A gyerekek valahol meg kell, hogy jelenjenek ebben a kérdésben – szögezte le. – Remélem, nem a Covid-vírussal kapcsolatos a döntés – tette hozzá.

Megjegyezte: elindították a közösségi oldalakon is ezt az ügyet, és remélik, nagyon gyors visszavonulót fúj a kormány.

Megkerestük a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórházat is, kérdéseinket elküldtük az intézmény sajtófőnökének. Ezek a következők:

  • Igaz-e, hogy megszűnik a szülészeti osztály Mátészalkán?
  • Ha igen, mikor zárják be?
  • Ki(k) döntött(ek) erről?
  • Mi indokolja a bezárást?
  • Mi lesz az ott dolgozókkal, a személyzettel?
  • Mi lesz az eszközökkel?
  • Hová mennek szülni, akik eddig itt szültek vagy szerettek volna szülni?
  • Hol látják el ezentúl a kismamákat?
  • Évente hány gyerek születik a mátészalkai kórházban?

Amint választ kapunk a kérdéseinkre, közöljük.

Van-e tudomása a mátészalkai városvezetésnek arról, hogy a mátészalkai kórház szülészeti osztályának bezárását tervezik? Ha igen, szándékozik-e tenni valamiféle lépéseket, tárgyalásokat az önkormányzat az osztály megtartása érdekében? - érdfeklődtünk Hanusi Pétertől, Mátészalka polgármesterétől, akinek megbízásából Vizler Mónika polgármesteri kabinetvezető az alábbiakat közölte szerkesztőségünkkel: "A Mátészalkai Kórház a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház telephelyeként működő intézménye. A jelzett kérdésekben legyen kedves megkeresni a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház vezetését."

Cs.K.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés