Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hungarikum lett a Magyar népmesék, értéktárban a máriapócsi kegyhely

| 2020. 10. 15. | 17:02:00
Kultúránk alapja.
Hungarikum lett a Magyar népmesék, értéktárban a máriapócsi kegyhely
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tovább bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár. A Hungarikum Bizottság Lakiteleken megtartott csütörtöki ülésén egyhangúan döntött a Magyar népmesék rajzfilmsorozat hungarikummá nyilvánításáról. A Hungarikumok Gyűjteményébe így jelenleg 76 érték tartozik, míg a Magyar Értéktárban található kiemelkedő nemzeti értékek száma 181-re emelkedett.

A Hungarikum Bizottság ülésén Nagy István, agrárminiszter, a testület elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy

a Magyar népmesék kiemelkedő nemzeti értékek, kultúránk alapját képezik. Hozzátette: a rajzfilmsorozat egyedülálló formában és vizuális elemekkel terjeszti széles körben hazánk hagyományait.

A tárcavezető arra is emlékeztetett, hogy csaknem egymilliárd forint támogatást nyerhettek idén a hungarikum-pályázaton résztvevők, miután a kormány az eredeti kerethez 800 millió forint többletforrást biztosított. A lehetőségnek köszönhetően a befogadott és formailag megfelelt 425 pályázatból 360 kapott támogatást. A tárcavezető kiemelte: a folyamatosan emelkedő igényt mutatja, hogy az elmúlt években a pályázati felület - a rendelkezésre álló keretösszeg duplájánál - alig néhány óra alatt lezárt, idén pedig a nyitás utáni egy percben már egymilliárd forint támogatási igény érkezett be. Kifejtette: a most megítélt többletforrást a kormány a következő években is beépíti a központi költségvetésbe, hozzájárulva ezzel a nemzeti identitást és összetartozást erősítő rendezvények, kiadványok, marketingtevékenységek megvalósulásához, ezzel a belföldi turizmus erősítéséhez.

A Hungarikum Bizottság döntését követően a Magyar Értéktárba került:

  • a Jászkürt - Lehel Kürtje,
  • Máriapócs Nemzeti Kegyhely és a pócsi búcsúk,
  • Vitéz László és Vitéz László- bábjáték,
  • a Magyar Értékmentő Műhelyként Működő Csángó Fesztivál,
  • a Dél-alföldi szikes tavak, valamint
  • Kecskemét szecessziós városmagja, különös tekintettel a Cifrapalota épületére.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés