Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Munkatársára döntötte a fát egy férfi Piricsén

| 2020. 10. 16. | 17:25:00
Jogosítványa sem volt fakivágásra.
Munkatársára döntötte a fát egy férfi Piricsén
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Nyírbátori Járási Ügyészség foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetéssel vádolja azt a piricsei férfit, aki fadöntés során számos foglalkozási szabályt megsértett, és emiatt az egyik munkására dőlt egy nagy méretű akácfa - közölte a Szabocsihírrel Borsodi-Buss Emese a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség helyettes sajtószóvivője.

A 64 éves férfi résztulajdonosa egy Piricse külterületén lévő erdőnek, ahol rendszeresen végez fakivágási és tisztítási munkálatokat, melyben egyik ismerőse is a segít neki. Tavaly novemberben, míg a vádlott motoros láncfűrésszel fakivágást, és darabolást végzett, addig a sértett - védőfelszerelés nélkül - a már kivágott fák gallyait vágta le, és azokat, valamint a rönköket egy pótkocsira pakolta.

A vádlott eközben nekiállt egy újabb kb. 25 cm átmérőjű akácfa kivágásának, úgy, hogy nem vette észre, hogy a sértett éppen a fa dőlésének irányába halad. Az idősebb férfi hiába kiáltott, a dőlő fa lombkoronája elől a sértett már nem tudott elmenekülni, az ágak a fejét és testét érték.

A sérülés mértékét nem értékelték súlyosnak, ezért tovább folytatták a munkát. Mikor a sértett hazament, romlott az állapota, fájdalmai voltak, ezért hozzátartozói mentőt hívtak hozzá. Ekkor derült ki, hogy koponyája és mellkasa zúzódott, valamint két bordája is eltört.

A fa döntését végző vádlott több foglalkozási szabályt is megszegett, nem rendelkezett mezőgazdasági és erdészeti szakmai képesítéssel, és robbanómotoros láncfűrészgép kezelői jogosítvánnyal sem.

Fadöntést jogosítvány bírtokában is csak hat hónapos folyamatos szakmai gyakorlattal rendelkező erdészeti szak- vagy betanított munkás végezhet.

Minden esetben meg kell győződni arról, hogy a veszélyeztetett területen belül senki sem tartózkodik, és a területen dolgozókat egyéni védő védőfelszereléssel kell ellátni. Ezek a szabályok a magánszemélyekre is vonatkoznak, még akkor is, ha saját földterületükön vágnak fát.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés