Kitalálják, hogy melyik a negyedik legrosszabb levegőjű uniós ország?

MTI

2020.11.19. 18:29

Kitalálják, hogy melyik a negyedik legrosszabb levegőjű uniós ország?
Ennél kényelmesebb megoldások is kínálkoznak (Fotó: Freepik)

Évente egy kisvárosnyi ember halhat meg idő előtt a légszennyezettség következtében Magyarországon.

Hirdetés

Szakértők szerint a rossz minőségű levegő legalább annyira káros, mint a dohányzás: becslések szerint Magyarországon évente hozzávetőlegesen 13 ezer ember hal meg idő előtt a légszennyezettség következtében. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Klímapolitikai Intézete november 19-én közölte: az elmúlt időben több kormányzati intézkedés született a légszennyezettség csökkentésére. Így az új építésű ingatlanok energetikai szabványának 2021-től hatályos szigorítása jelentősen hozzájárulhat a szükséges fűtési energia mennyiségének csökkentéséhez.

Kerekes György intézetvezető példaként említette az avarégetés országos általános tilalmát is, továbbá a támogatási programokat (fűtéskorszerűsítési és energiahatékonysági pályázatok), amelyek a károsanyag-kibocsátás csökkentését tűzték ki célul.

A lakosság is sokat tehet a levegő minőségének javításért, emelte ki, emlékeztetve arra, hogy

az Európai Számvevőszék korábbi elemzése szerint Magyarország a negyedik legrosszabb levegőjű uniós tagország, itt a téli időszakban a légszennyezettségi adatok esetenként még a kínai és indiai adatokat is meghaladják.

A legnagyobb problémát az elavult fűtőberendezések és az azokban elégetett rossz minőségű tüzelőanyag jelentik. Utóbbi sok esetben nem más, mint szilárd hulladék (rongyok, különféle műanyagok, háztartási szemét). Már rövidtávon is jelentősen javulna a levegőminőség a megfelelő tűzifa (maximum 15 százalékos nedvességtartalmú, erdőgazdálkodásból származó tűzifa, brikett vagy pellet) használatával.

A statisztikai adatok szerint a magyarországi szállópor-koncentráció majdnem 80 százalékát lengyel és román szennyezők bocsátják ki. Így a magyar erőfeszítések mellett hosszú távon nagy szerepe lehet a régiós szinten koordinált szakpolitikának is – írták.
Magyarországlevegőlégszennyezettség

Szóljon hozzá!

Hirdetés