Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mátészalkán a képviselők magukon kezdték a spórolást

| 2020. 12. 14. | 22:03:00
Úgy meghúzták a nadrágszíjat, hogy az év során egyetlen beruházás kivitelezése sem került veszélybe.
Mátészalkán a képviselők magukon kezdték a spórolást
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A koronavírus-járvány minden tekintetben átírta az életünket. A települési önkormányzatok az elvonások miatt többször is tervezték át a költségvetésüket. Arra voltunk kíváncsiak, a járvány miatt milyen döntéseket hozott a képviselő-testület 2020-ban mostanáig a polgármesteri, alpolgármesteri, jegyzői, képviselői tiszteletdíjakkal kapcsolatban. Járási székhelyek polgármestereit kerestünk meg. Válaszaikat a beérkezés sorrendjében közöljük.

Mátészalka polgármestere, Hanusi Péter reagált legelsőként, közölte: a városban 2020-ban a figyelem középpontjában a lakosság egészségének védelme állt.

Az évet a költségvetés szigora jellemezte, minden olyan intézkedést megtett a városvezetés, ami a gazdálkodás egyensúlyát és a védekezés sikerét biztosítani tudta.

A költségvetési évet meglehetős optimizmussal kezdte Mátészalka önkormányzata, jól prosperált eddig is a helyi gazdaság, így minden okuk megvolt az optimista tervezésre az év februárjában - hangsúlyozta. Hozzátette:

márciusban már világosan látszott, hogy költségvetési szempontból ez nem az az év lesz, amire egy hónappal azelőtt készültek.

Mint mindig, a döntéseket az aktuális helyzethez igazították, szigorúan követték a felmerülő járványügyi intézkedésekre fordítandó költségigényeket, és ehhez mérten megtették a szükséges megszorításokat.

Hirtelen jött a feladat, miszerint a központi háziorvosi ügyelet, és házi gyermekorvosi ügyelet elköltöztetését meg kell oldania az önkormányzatnak.

Ahhoz, hogy az új helyszínt a háziorvosok, illetve Mátészalka és környéke betegei számára komfortosabbá varázsolják Hanusi Péter polgármester kezdeményezésére a teljes képviselő-testület felajánlotta március havi tiszteletdíját és Kovács Sándor egyéni országgyűlési képviselő, illetve további munkatársak felajánlásával 1.200.000 Ft-ot gyűjtöttek össze e nemes célra.    

A képviselő-testületek működésének első alkalommal való felfüggesztése során, a takarékossági intézkedések keretében

a városatyák magukon kezdték a spórolást. Mátészalka képviselő-testülete a tiszteletdíjakról lemondott, illetve a költségtérítések felajánlásra kerültek, ez 2.534.803 Ft megtakarítást eredményezett a városnak.

A költségvetés mindig aktuális módosítása, a nadrágszíj időben való meghúzása lehetővé tette, hogy az év során egyetlen beruházás kivitelezése sem került veszélybe, nem kellett munkabérhitelt, vagy egyéb működési hitelt felvennie az önkormányzatnak. Ezt a gazdálkodást különböző megtakarítási intézkedések segítették, mint a létszámstop az intézményeknél, illetőleg a rendkívül szoros, felügyelet alatt tartott költségkövetés.

A több körben való költségvetés módosítása során mintegy 200 millió forint költségmegtakarításról döntött a polgármester májusban, majd újabb körben még 30 millióforinttal szűkebbre vették a büdzsét.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés