Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Csodát tesz a használt gumiabroncsokkal a tiszalöki cég

| 2021. 04. 30. | 10:05:00
Tevékenységüket egy találmányra alapozzák.
Csodát tesz a használt gumiabroncsokkal a tiszalöki cég
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Használt gumiabroncsokat újrahasznosító gépeket fejlesztett ki magyar és uniós forrás segítségével a tiszalöki székhelyű, épületgépészeti tervezéssel és kivitelezéssel foglalkozó Hot&Cold Therm Kft. – közölte a társaság az MTI-vel.

A közlemény szerint a cég néhány évvel ezelőtt vásárolt meg egy olyan találmányt, amely a gumiabroncs granulátum finomőrlését teszi lehetővé.

A projektjükben erre a találmányra alapozva egy magasnyomású vízsugár technológián alapuló, úgynevezett mikro-robbantási technológiai eljárás berendezéseit fejlesztették ki és készítették el, mely eljárással a használt gumiabroncsokat tudják újrahasznosítani és más fontos alapanyaggá alakítani. A cég telephelyén megépült egy fejlesztő műhely és kísérleti laboratórium, ahol előtervezési kísérleteket, a fejlesztéseket, valamint a technológiai sor részét képező berendezések legyártását, összeszerelését és végzik el. A Széchenyi 2020 programból 356 millió forinttal finanszírozott fejlesztéshez több mint 196 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a társaság.

Benkő Zoltán ügyvezető az MTI érdeklődésére elmondta, az innováció egyik újdonsága, hogy a használt gumiabroncsokat zárt körfolyamatú rendszerben, normál hőmérsékletű megmunkálásokkal minden alkotóelemében és szelektáltan tudják újrahasznosítani.

Az évi maximum 500 tonna gumiőrlemény előállítására alkalmas kísérleti üzem a gumiabroncs külső,  belső, valamint futó-és oldal felületi részéről külön-külön felhasználhatóan választja le a gumiréteget, ezzel a megoldással a különböző tulajdonságú gumiőrlemények hasznosabban keverhetők új alapanyaggá.

Megjegyezte, Magyarországon egy hartai társaság alkalmaz hasonló eljárást, azonban ott kizárólag a gumiabroncsok futófelületi gumirétegét nyerik vissza. A HCT Kft. új technológiája az eddig ismertekkel szemben megnövelt hatékonysággal, zárt rendszerben, környezetbarát és fenntartható módon képes a teljes gumiabroncs alapanyagként történő újrahasznosítására.

A túlnyomó többségben 50 és 500 mikron közötti szemcseméretű gumiőrlemény közvetlenül alapanyagként használható bármely gumi- vagy műanyag alapú termékbe, a termék elvárt szilárdsági tulajdonságaitól függően különböző százalékos keverési arányban - ismertette.
Az ügyvezető hozzátette, a lezárt pályázat várható megtérülési ideje maximálisan három év.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés