Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Le akart fizetni egy beregsurányi határrendészt – súlyosabb ítélet várhat rá

| 2021. 04. 17. | 16:46:00
A Debreceni Ítélőtábla dönt az ügyben.
Le akart fizetni egy beregsurányi határrendészt – súlyosabb ítélet várhat rá
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a kiutasítás mértékének súlyosítása indokolt azzal a vádlottal szemben, aki hivatalos személyt próbált megvesztegetni. A Nyíregyházi Törvényszék hivatali vesztegetés bűntette miatt 2 év börtönbüntetésre, valamint Magyarország területéről 1 év kiutasításra ítélte azt a moldáv állampolgárságú vádlottat, aki 250 euróval akart megvesztegetni egy határrendészt a beregsurányi határátkelőhelyen.

A bíróság a nem jogerős ítéletével a szabadságvesztés büntetés végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette, valamint a 250 eurós vesztegetési összegre vagyonelkobzást rendelt el.

Az ítéleti tényállás szerint a moldáv állampolgárságú vádlott február 8-án Beregsuránynál akarta Magyarország területét elhagyni két felnőtt, valamint két gyermek utasával. A kilépő sávon útlevélkezelői szolgálatot teljesítő magyar rendőr az ellenőrzés során megállapította, hogy a gépjármű hátsó ülésén utazó két gyermekkorú személy nem gyermekülésben tartózkodik, valamint a vádlott és utasai is az engedélyezettnél tovább tartózkodtak az Európai Unió schengeni övezetében. Emiatt a kifogástalan ukrán nyelvtudással rendelkező őrmester közölte a vádlottal, hogy a közlekedési szabálysértés elkövetéséért 15 ezer forint, míg a túltartózkodás miatt felnőtt személyenként 50 ezer forint bírságot kell kiszabnia. A vádlott félve attól, hogy kiutasítást is alkalmaznak vele szemben, euró ígéretével kötelességének megszegésére kívánta rávenni az intézkedő rendőrt, aki azonban a felajánlott összeget visszautasította. A vádlott szándékával nem hagyott fel, ezért az útlevélkezelő fülke nyitott ablakán keresztül az asztalra helyezett 250 eurót. A rendőr a történteket azonnal jelezte a szolgálatirányító parancsnokának.

A vádlott a bűncselekmény elkövetését elismerte, azonban a bűnösségét tagadta.

Azzal védekezett, hogy az egész egy félreértés, ő a bírságra adta oda a pénzt, senkit nem akart megvesztegetni. Az ítélet ellen kizárólag a kiszabott kiutasítás büntetés mértéke, annak hosszabb tartamban való meghatározása miatt az ügyészség jelentett be fellebbezést. A vádlott és védője nem élt jogorvoslati jogával. A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az ügyészi fellebbezést fenntartotta. A vádlott kedvező személyi körülményei, büntetlen előélete mellett is indokolt a kiutasítás büntetés mértékének súlyosítása. Nyomatékos jelentőséggel bír az a tény, hogy a vádlott több – rendészeti és közlekedési – szabálysértés miatti felelősségre vonás elkerülése miatt próbálta megvesztegetni a vele szemben intézkedő hivatalos személyt, amivel komoly törvényi fenyegetettségű korrupciós bűncselekményt követett el, s az országban tartózkodása az ítéleti mértéket meghaladó, hosszabb ideig nem kívánatos.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés